Jeste li zamislili želju?
33

Meteorska kiša Perseida pred objektivom Klix.ba: Magični prizori na nebu

Dž. L.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Oni koji su protekle noći bili dobre volje samo da podignu pogled prema nebu mogli su uživati u meteorskoj kiši Perseida, izuzetno neobičnoj nebeskoj pojavi vidljivoj golim okom.

Kada zvijezda pada, zamislite želju, kaže narodno pravilo. Protekle noći mogli ste imati spreman spisak želja, jer procjene astronoma kažu da je i do stotinu meteora u jednom satu sinoć prolazilo našim nebom.

Zanimljivo je da je većina meteoroida manja od zrna pijeska. Pri prolasku kroz atmosferu oni potpuno isparavaju i nikad ne stignu na površinu Zemlje. Ostaci meteoroida koji pak dospiju na našu planetu nazivaju se meteoritima.

Ljubitelji astronomije širom svijeta sinoć su uživali u posmatranju ovog svemirskog fenomena, dok se na društvenim mrežama vodila "bitka" ko će podijeliti bolju fotografiju. Meteorsku kišu Perseida ispratio je i fotoreporter Klix.ba ispred čijeg objektiva su se ukazali padajući meteori.

[FBPOST]https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10158447399974454&set=a.151053749453&type=3&theater[/FBPOST]

Oni koji su pokušavali uhvatiti meteore iz grada, teško da su u tome uspjeli. Svjetlosno zagađenje problem je za ovakve nebeske pojave koje su u takvim uslovima gotovo nevidljive sa Zemlje. Meteore je najbolje posmatrati s nekog neosvijetljenog uzvišenja iznad grada.

Podsjetimo da Zemlja svake godine prolazi kroz tragove nekoliko kometa, kada se s tla mogu vidjeti meteorske kiše. Pojedinačni meteori mogu se vidjeti i svake noći, a poznati su kao zvijezde padalice.
Idući meteorski pljusak na našem nebu bit će vidljiv od 9. do 10. oktobra, a nazvan je Južni Tauridi, dok Orinoidi stiže od 20. do 21. oktobra.