Tokom "meteorske kiše"
16

Meteorit pogodio kuću u New Jerseyju

D. B.
Američki mediji javljaju da je meteorit pogodio kuću koja se nalazi u Hopewell Townshipu u New Jerseyju, a u ovom "incidentu" niko nije povrijeđen.

Meteorit je probio krov kuće i završio u spavaćoj sobi gdje se odbijao i završio na podu. Policija je pokrenula istragu, no zvaničnici vjeruju da meteorit potiče od meteorske kiše pod nazivom Eta Aquariids.

Riječ je o godišnjem fenomenu tokom kojeg ostaci poznate Halleyjeve komete padaju u atmosferu Zemlje, vrhunac ovog fenomena bio je u subotu, a trajat će do 27. maja. Meteorit je pogodio porodičnu kuću u ponedjeljak.

"Dodirnula sam meteorit jer sam pomislila da se radi o običnom kamenu. Bio je jako vruć", izjavila je Suzy Kop čiju je kuću meteorit pogodio i završio u sobi njenog oca.

Meteoriti dostižu visoku temperaturu zbog ogromnog trenja i pritiska koji se javljaju dok pada kroz Zemljinu atmosferu pri velikim brzinama. Ipak, uglavnom se značajno ohlade kada završe na tlu.

Osim toga, meteoriti često "zasipaju" našu planetu, no rijetko padaju na naseljena područja jer veći dio Zemlje zauzimaju okeani i nerazvijena područja. Ipak, poneki slučaj se zabilježi, pa je tako u novembru meteorit koji potiče iz meteorske kiše Taurid pogodio i zapalio kuću u Sjevernoj Kaliforniji. Vlasnik kuće Dustin Procita je bio u kući sa svoja dva psa, a jedan od njih je stradao u požaru.

Veličina meteorita koji je pogodio kuću u New Jerseyju je oko 10 x 15 cm.