Nauka
0

Meteor koji je pao u Rusiji samo je djelić ogromnog asteroida

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Meteor koji je u februaru ove godine pao u Rusiji samo je dio 200 metara širokog asteroida zvanog 2011 EO40.

Španski astrofizičari analizirali su djeliće meteora rasute širom ruskog grada Chelyabinsk, u kojem se srušio. Naučnici tvrde da meteor potječe od velikog asteroida iz porodice Apollo, koji redovno prolazi pored Zemlje dok orbitira oko Sunca.

Meteor se od asteroida najvjerovatnije odvojio usljed djelovanja Zemljine ili Sunčeve gravitacije, a moguće je i da je asteroid udario u nešto tokom svoje orbite.

Meteor je primijećen iznad grada Chelyabinska, u blizini ruske granice sa Kazahstanom, a eksplodirao je iznad planine Ural. Radi se o najvećem meteoru koji je pogodio Zemlju u periodu dužem od jednog stoljeća.

Gromada, teška 10 hiljada tona, napravila je ogromnu rupu u smrznutom jezeru kada je udarila o tlo. Više od hiljadu osoba je povrijeđeno u eksploziji meteora, a naučnici su prikupili 50-ak djelića, kako bi proučili njihov sadržaj i porijeklo.

NASA-ini naučnici tvrde da je udar koji je meteor izazvao veći od 30 nuklearnih bombi bačenih na Hirošimu i toliko je moćan da je dva puta obišao oko svijeta.

Meteor je pogodio Zemlju samo nekoliko sati prije nego je primijećen asteroid 2012 DA14. Ipak, ove dvije situacije teško da se mogu povezati.

Profesor Carlos de la Fuente Marcos i njegov brat Raul sa Univerziteta u Madridu identificirali meteor.

"Najvjerovatnije je meteor iz Chelyabinska došao sa asteroida 2011 EO40. U tom slučaju, djelići meteora nisu stariji od 20 do 30 hiljada godina", kaže Marcos i dodaje kako je jedini način da se teorija potvrdi taj da se ode u svemir i uzmu uzorci sa asteroida.

Kolekcionari iz čitavog svijeta žele djelić ovog meteora. Reditelj Steven Spielberg je jedan od poznatijih kolekcionara svemirskog kamenja koje na aukcijama dostiže vrtoglave cijene.