{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Metan pronađen na dalekoj planeti

S
20.3.2008. u 09:20
0
0
Metan pronađen na dalekoj planeti
0
Metan pronađen na dalekoj planeti
Molekule ugljika su prvi put pronađene na planeti izvan solarnog sistema. Organsko jedinjenje metana je pronađeno u atmosferi orbite planete, zvijezde udaljene oko 63 svjetlosne godine.
Voda je također pronađena u atmosferi, ali naučnici tvrde da su temperature na planeti previsoke da bi bio moguć život na njoj.

Otkriće časopisa Nature je važan korak naprijed u otkrivanju novih svjetova, na kojima će možda biti moguć život, istraživači otkrivaju.

Metan, sačinjen od atoma ugljika i vodika, je najjednostavnije organsko jedinjenje. Pod određenim uslovima, metan može igrati glavnu ulogu u hemijskim reakcijama koje se smatraju neophodnim za formiranje života.

Naučnici su otkrili gas u atmosferi planete veličine Jupitera, poznate pod imenom HD 189733b.

Giovanna Tinette sa University Collegea u Londonu je za BBC izjavila da se radi o plinovitom divu, planeti veoma sličnoj Jupiteru, koja kruži u blizini svoje zvijezde.

“Metan ovdje prisutan, iako ga nazivamo organskim konstituentom, nije proizveden prisustvom života na planeti jer je pretoplo za bilo kakav vid života”, objasnila je Tinette.

Dr Tinette i ko-autori teksta časopisa Nature, Mark Swain i Gautam, iz Nasa-inog Jet Propulsion Laboratoray-ja u Pasadeni, Kalifornija, otkrili su prisustvo metana u atmosferi planete koristeći Hubble Space Telescope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: