Nauka
0

"Merckov" lijek "Raltegravir" djelotvoran protiv virusa HIV

FENA
Novi lijek protiv virusa HIV američke farmaceutske kompanije "Merk" (Merck) "raltegravir" bi, u kombinaciji s drugim antivirusnim supstancama, mogao da ima važnu ulogu u liječenju pacijenata na koje druge terapije više ne djeluju, pokazali su rezultati jednog američkog istraživanja, prenosi Tanjug.

"Raltegravir" je prvi inhibitor enzima integraze koji napada taj enzim - izazivač side, što je dejstvo koje nisu imale ranije porodice antivirusnih lijekova, objavljeno je u britanskom medicinskom časopisu Lancet.

Tri vrste enzima - reverzna transkriptaza, proteaza i integraza utiču na razmnožavanje virusa side, a i ntegraza omogućava vezivanje virusnog genoma za genom "napadnute" ćelije.

Američki istraživači su ispitivali dejstvo "raltegravira" u dozama od 200, 400 i 600 miligrama na pacijentima koji se skoro 10 godina liječe od virusa HIV i primaju druge antivirusne lijekove.

Pacijenti su bili podijeljeni u četiri grupe (četvrta nije primala "raltegravir", već drugu terapiju), a poslije 24 sedmice liječenja izvršeno je mjerenje količine virusa HIV u krvi učesnika u ispitivanju.

Pokazalo se da je kod pacijenata pod terapijom "raltegravirom" smanjenje količine virusa bilo 65 posto, a kod onih pod drugom terapijom 13 posto.

Istraživanje je pokazalo i da je "raltegravir" kod pacijenata povećao broj limfocita CD4 čime je poboljšan i njihov imunološki sistem.