{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Merckov" lijek "Raltegravir" djelotvoran protiv virusa HIV

F
21.4.2007. u 13:36
0
0
"Merckov" lijek "Raltegravir" djelotvoran protiv virusa HIV
0
"Merckov" lijek  "Raltegravir" djelotvoran protiv virusa HIV
Novi lijek protiv virusa HIV američke farmaceutske kompanije "Merk" (Merck) "raltegravir" bi, u kombinaciji s drugim antivirusnim supstancama, mogao da ima važnu ulogu u liječenju pacijenata na koje druge terapije više ne djeluju, pokazali su rezultati jednog američkog istraživanja, prenosi Tanjug.
"Raltegravir" je prvi inhibitor enzima integraze koji napada taj enzim - izazivač side, što je dejstvo koje nisu imale ranije porodice antivirusnih lijekova, objavljeno je u britanskom medicinskom časopisu Lancet.

Tri vrste enzima - reverzna transkriptaza, proteaza i integraza utiču na razmnožavanje virusa side, a i ntegraza omogućava vezivanje virusnog genoma za genom "napadnute" ćelije.

Američki istraživači su ispitivali dejstvo "raltegravira" u dozama od 200, 400 i 600 miligrama na pacijentima koji se skoro 10 godina liječe od virusa HIV i primaju druge antivirusne lijekove.

Pacijenti su bili podijeljeni u četiri grupe (četvrta nije primala "raltegravir", već drugu terapiju), a poslije 24 sedmice liječenja izvršeno je mjerenje količine virusa HIV u krvi učesnika u ispitivanju.

Pokazalo se da je kod pacijenata pod terapijom "raltegravirom" smanjenje količine virusa bilo 65 posto, a kod onih pod drugom terapijom 13 posto.

Istraživanje je pokazalo i da je "raltegravir" kod pacijenata povećao broj limfocita CD4 čime je poboljšan i njihov imunološki sistem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: