Nauka
0

Melatonin poboljšava kvalitet sna

FENA
Otprije je poznato da melatonin, hormon što ga tijelo luči tokom noći ili u tami, poboljšava kvalitet sna, no znanstvenici su odlučili provesti dodatna istraživanja koja bi u potpunosti razjasnila dvojbe oko njegove učinkovitosti i eventualnih nuspojava.

Znanstvenici s Harvarda su nedavno u placebom kontroliranom kliničkom pokusu pokazali da uzimanje melatonina definitivno poboljšava kvalitet sna.

Njegovo lučenje mozgu omogućuje da odredi smjenjivanje dana i noći te regulira cikluse budnosti i spavanja. Naime, izlaganje očiju svjetlu zaustavlja lučenje tog hormona. Poznato je da milioni osoba diljem svijeta uzimaju dijetetske pripravke s melatoninom kako bi unaprijedili kvalitet spavanja.

Prethodne su studije, smatraju znanstvenici s Harvarda, bile manjkave i nisu dale jasne odgovore na pitanje je li melatonin doista učinkovit.

No, njihova posljednja studija potpuno će razjasniti dvojbe oko učinkovitosti melatonina. Znanstvenici vjeruju da bi njegovo uzimanje bilo od velike koristi svima onima koji su prisiljeni iz raznih razloga tokom dana odspavati nekoliko sati, a najviše osobama koje rade u smjenama, posebno noćnoj, te putnicima koji pate od jet lag sindroma.