Nauka
0

Meduze - moderna pošast okeana

Klix.ba
Meduze su uobičajena ljetnja napast, a čini se da su opasnije nego što se do sada mislilo. Ova morska stvorenja postoje već 500 miliona godina, a nove informacije pokazuju kako njihov broj neprekidno raste, kao i broj smrti koje su izazvale.

Knjiga "Ubod! O meduzi i budućnosti okeana" autorice Lisa-ann Gershwin opisuje stvarnu opasnost koju meduze predstavljaju i kako uništavaju čitave ekosisteme. Uspjeh ove vrste zasnovan je na njihovom životnom ciklusu.

"Hermafroditizam, kloniranje, vanjska oplodnja, samooplodnja, suđenje, fizija, fusija, kanibalizam, meduze sve to rade", kaže Gershwin.

Vrsta Mnemiopsis u stanju je da položi jaja kada je stara samo 13 dana, bez potrebe za partnerom.

Polaže 10 hiljada jaja, a u stanju je da pojede 10 puta više od svoje težine i svakodnevno udvostruči svoju veličinu. Druge vrste je jako teško ubiti, budući da se smanje kada su u opasnosti, dok su druge gotovo besmrtne. Dovoljno je da samo jedna njihova ćelija preživi i izraste u novu meduzu. Dovoljno je samo pet dana da izraste u odraslu jedinku.

Ljudski faktor utjecao je na vrtoglav rast populacije meduza, i to tako što su iz okeana izlovili prirodni neprijatelji meduza, koji su njihov broj držali pod kontrolom. Zagađenje okeana, koje uništava brojne vrste, samo pogoduje meduzama.

Meduze poput kutijaste meduze i Irukandjija odgovorne su za smrt desetina ljudi svake godine, a kada su u grupama, mogu biti opasne i za građevine. U julu 2006. meduze su usisane na američki brod Ronald Regan i znatno oštetile palubu. Japanske elektrane od '60-ih godina često bivaju "napadnute" meduzama.