{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Meduza jedina besmrtna životinja na svijetu?

S
19.3.2010. u 20:52
0
13
Meduza jedina besmrtna životinja na svijetu?
0
Meduza jedina besmrtna životinja na svijetu?
Meduza turritopsis nutricula mogla bi biti jedina životinja na svijetu koja je uistinu otkrila fontanu mladosti. Sa svojom sposobnošću prelaska iz zrelog stadija u onaj nezreli i ponovnog "starenja" moguće je da ova vrsta zapravo i nema prirodno ograničen životni vijek.
Naučnici kažu da je to jedina životinja koja može prelaziti iz jedne životne faze u drugu i tako na svoj način "vraćati sat" sve do stadija polipa, prvog u toku svog razvoja.

Ključ ove nevjerovatne sposobnosti je u procesu transdiferencijacije, gdje se jedna vrsta ćelija transformiše u drugu. Neke životinje imaju ograničenu transdiferencijaciju i mogu regenerisati organe, ali turritopsis nutricula uspijeva iznova regenerisati cijelo svoje tijelo.

Još uvijek nije u potpunosti istraženo kako ovoj vodenoj životinji to polazi za rukom.

S obzirom na sposobnost da "prevare smrt", broj ovih meduza stalno se povećava. Mogu se pronaći u okeanima širom svijeta, a ne samo u vodama Kariba, odakle potiču.

"U pitanju je tiha invazija", slikovito opisuje doktorica Maria Miglietta sa Instituta Smithsonian Tropical Marine za web site Mother Nature Network.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: