{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Meduza jedina besmrtna životinja na svijetu?

S
19.3.2010. u 20:52
0
13
Meduza jedina besmrtna životinja na svijetu?
0
Meduza jedina besmrtna životinja na svijetu?
Meduza turritopsis nutricula mogla bi biti jedina životinja na svijetu koja je uistinu otkrila fontanu mladosti. Sa svojom sposobnošću prelaska iz zrelog stadija u onaj nezreli i ponovnog "starenja" moguće je da ova vrsta zapravo i nema prirodno ograničen životni vijek.
Naučnici kažu da je to jedina životinja koja može prelaziti iz jedne životne faze u drugu i tako na svoj način "vraćati sat" sve do stadija polipa, prvog u toku svog razvoja.

Ključ ove nevjerovatne sposobnosti je u procesu transdiferencijacije, gdje se jedna vrsta ćelija transformiše u drugu. Neke životinje imaju ograničenu transdiferencijaciju i mogu regenerisati organe, ali turritopsis nutricula uspijeva iznova regenerisati cijelo svoje tijelo.

Još uvijek nije u potpunosti istraženo kako ovoj vodenoj životinji to polazi za rukom.

S obzirom na sposobnost da "prevare smrt", broj ovih meduza stalno se povećava. Mogu se pronaći u okeanima širom svijeta, a ne samo u vodama Kariba, odakle potiču.

"U pitanju je tiha invazija", slikovito opisuje doktorica Maria Miglietta sa Instituta Smithsonian Tropical Marine za web site Mother Nature Network.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: