{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Matičnim ćelijama protiv virusa HIV-a

S
16.2.2009. u 13:44
0
4
Matičnim ćelijama protiv virusa HIV-a
0
Matičnim ćelijama protiv virusa HIV-a
Jedan od prvih pokušaja genske terapije u tretiranju smrtonosnog virusa HIV-a dao je obećavajuće rezultate u kliničkim istraživanjima, stoji u studiji objavljenoj u naučnom magazinu Nature Medicine.
Genska terapija koja je provedena na 74 pacijenta zaražena virusom HIV-a dala je određene pozitivne rezultate što je dalo veliku nadu zaraženima opakim virusom, prema tvrdnjama tima američkih naučnika koji su vršili ispitivanje.

Visoka aktivna antiretroviralna terapija (HAART), kako su naučnici nazvali svoju novu metodu, trebala bi se uzimati svakodnevno, a faktor rizika je taj da zaražene stanice postanu otporne na lijekove, uzevši u obzir da se virus brzo širi i razvija, te da nijedan poznati lijek dosad nije dao značajne rezultate u liječenju bolesti, dodaju ljekari.

Terapija HAART sastoji se od od ubrizgavanja matičnih ćelija koje nose molekulu OZ1, 'dizajniranu' da zaustavi reproduciranje ćelija HIV-a tako što blokira dva ključna proteina zaražene stanice.

U prvih nekoliko sedmica, terapija nije djelovala, no nakon duže pauze (od 100 sedmica) nalazi krvi pacijenata pokazali su da se nivo ćelija CD4+, ključnih ćelija imunološkog sistema koje virus najviše pogađa, povećao.

'Terapija genima iz matičnih ćelija je daleko od savršenstva, ali pruža nadu da će jednog dana zaraženi virusom HIV-a moći kontrolirati bolest bez da uzimaju skupu antiretroviralnu terapiju kakva je danas dostupna, jer postoji mogućnost da 'antihiv' gen nakon nakon nekog vremena nastavi tamo gdje sadašnja terapija 'zakaže', govori vodeći autor studije, profesor Ronald Mitsuyasu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: