Velika Britanija
0

Masakr na poprištu bitke iz gvozdenog doba

SRNA
Britanski arheolozi pronašli su dokaze masakra na ostacima utvrđenja i bojnog poprišta iz gvozdenog doba u Derbyshireu, javlja BBC.

U velikoj grobnici pronađeni su ostaci samo žena i djece, i to je prva odvojena grobnica te vrste u gvozdenom dobu u Britaniji.

    Devet skeletnih ostataka pronađeno je u rovu koji je služio kao odbrana oko tvrđave u oblasti Peak.

    Arheolozi vjeruju da će u rovu pronaći još nekoliko stotina skeletnih ostataka.

     Vjeruje se da je tvrđava građena između 440. i 390. godine prije nove ere, ali je uništena prije završetka gradnje.

    Kameni zid tvrđave je praktično prepolovljen, a njegovim ostacima izgrađen je rov dužine 400 metara, u kojem su pronađeni skeletni ostaci.

    Areholozi su utvrdili da je započeta gradnja i drugog vanjskog zida i rova, ali nisu završeni.
    Ova otkrića pružaju rijedak uvid u način ratovanja u predrimskoj Britaniji, kaže Klajv Vodington iz Arheološke istraživačke službe, koji je i vođa iskopavanja.

     "Većina arheologa je saglasna da su ovakva utvrđenja na uzvišici služila da pokažu moć, status i prestiž i da su ratovanja u Britaniji u to vrijeme većinom bila nevidljiva", rekao je on.

    On je dodao da je ljudima, koji su tu sahranjeni, ovo utvrđenje izgrađeno na brzinu trebalo da pruži zaštitu u vezi sa nekom ozbiljnom neposrednom opasnošću.

    Vjeruje se da su žene, bebe, jedno dijete i jedan mladić, čiji su skeletni ostaci pronađeni, ubijeni nakon što je utvrđenje zauzeto.

     Svi ostaci pronađeni su u jarku u dužini od 10 metara. Jarak je bio dubok pet, širok dva metra, a čuvao je zid visine četiri metra.

    U jarku su pronađene životinjske kosti, što ukazuje da su se stanovnici utvrđenja bavili stočarstvom. Pronađeni su ostaci ovaca, svinja i konja.
    Ostaci ljudi i životinja su relativno dobro sačuvani, dijelom zbog krečanjačkih slojeva tla, čija hemijska struktura usporava raspadanje organskih materijala, uključujući kosti.

    To takođe može da objasni zašto na drugim lokacijama iz istog vremenskog perioda nisu pronađeni nikakvi ostaci.

     Većina utvrđenja ove vrste izgrađena su na krupnom kamenom pijesku ili pješčaru čija kiselina ubrzava raspadanje organskih materija.