NASA
0

Marsovska zemlja dovoljno dobra za šparoge

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Marsovska zemlja je očigledno dovoljno dobra da se u njoj zasade šparoge, mišljenja su NASA-ini naučnici koji su objavili rezultate analize zemlje koju je prikupila američka letjelica Phoenix.

“Ne postoji ništa u zemlji što bi onemogućilo odvijanje života”, izjavio je Samuel Kounaves, vodeći hemičar na projektu sa Univerziteta u Arizoni.

“Zemljište koje se tamo nalazi je ista vrsta zemljišta koja postoji u dvorištu, iza vaše kuće”, rekao je Kounaves. “Tamo je moguće zasaditi i šparoge”, dodao je naučnik.

Analiza je utemeljena na osnovu kubičnog centimetra zemlje, koju je skupila tzv. robotska ruka. Uzorak zemlje je potom prebačen u jednu od osam pećnica, u kojoj je temperatura dostizala i do 1.000 stepeni celzijusa, prenosi američki portal Yahoo!.

“U osnovi smo otkrili šta je bio uslov za hranjive tvari da se održavaju u životu u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”, izjavio je Kounaves.

Naučnici su pronašli u zemljištu elemente: magnezijum, potasijum i sodijum.

“Vjerovatno postoje i druge mineralne tvari, mi i dalje analiziramo tvar”, dodao je.

Kounaves je izjavio da su rezultati analize pokazali kako je voda postojala na Marsu u jednom historijskom trenutku.

“Veoma je slično analizi rezultata koje smo dobili iz nekih sušnih dijelova planete Zemlje; ovo je veoma uzbudljivo otkriće za ans”, tvrdi naučnik Kounaves.