{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mars: Opportunity ima "amneziju", NASA će da hakuje vlastiti rover

2.1.2015. u 17:00
11
13
Mars: Opportunity ima "amneziju", NASA će da hakuje vlastiti rover
11
Mars: Opportunity ima "amneziju", NASA će da hakuje vlastiti rover
Foto: AFP
Kao što se dešava sa ljudima i njihovim sjećanjem, rover Opportunity na Marsu doživljava prve znakove starenja kroz probleme sa memorijom.
Vozilo sa šest točkova obilazi Crvenu planetu već više od deset godina, a svoju memoriju održava redovnim besprijekornim softwareom. Ipak, NASA je detektovala prve probleme koje objašnjava jednostavnim starenjem opreme.

Naime, rover počinje da gubi pamćenje, a kao lijek za svojevrsnu amneziju Opportunityja, NASA planira izvršiti hakerski upad u sistem rovera kako bi došao do važnih podataka.

Problem sa memorijom primjećen je prije šest mjeseci, a problem je nastao vjerovatno zbog prevelikog broja presnimavanja na flash memoriji.

Menadžer projekta Opportunity rekao je kako rover na sebi ima dvije vrste memorije, običnu RAM i posebnu memoriju koja se može koristiti čak i kada je mašina ugašena ili na spavanju.

Rover pravi problem na način da podatke predviđene za posebnu memoriju prebacuje na RAM koji se nakon gašenja računara jednostavno rečeno briše i gubi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: