Nauka
11

Mars: Opportunity ima "amneziju", NASA će da hakuje vlastiti rover

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kao što se dešava sa ljudima i njihovim sjećanjem, rover Opportunity na Marsu doživljava prve znakove starenja kroz probleme sa memorijom.

Vozilo sa šest točkova obilazi Crvenu planetu već više od deset godina, a svoju memoriju održava redovnim besprijekornim softwareom. Ipak, NASA je detektovala prve probleme koje objašnjava jednostavnim starenjem opreme.

Naime, rover počinje da gubi pamćenje, a kao lijek za svojevrsnu amneziju Opportunityja, NASA planira izvršiti hakerski upad u sistem rovera kako bi došao do važnih podataka.

Problem sa memorijom primjećen je prije šest mjeseci, a problem je nastao vjerovatno zbog prevelikog broja presnimavanja na flash memoriji.

Menadžer projekta Opportunity rekao je kako rover na sebi ima dvije vrste memorije, običnu RAM i posebnu memoriju koja se može koristiti čak i kada je mašina ugašena ili na spavanju.

Rover pravi problem na način da podatke predviđene za posebnu memoriju prebacuje na RAM koji se nakon gašenja računara jednostavno rečeno briše i gubi.