Nauka
4

Mars je imao ledeno doba kao i Zemlja, crvena planeta nekada je bila potpuno plava

Klix.ba
Stručnjaci za planete kazali su kako vjeruju da je NASA-in radar Mars Reconnaissance Orbiter pokazao znake ledenog doba na polovima Crvene planete.

Prema rezultatima istraživanja Southwest Research instituta, ledena doba na Marsu uzrokovana su silama sličnim koje su uzrokovale ledena doba na Zemlji, što ukazuje da su obje planete imale sličnu rutu.

Radar je prikazao veću količinu leda na vrhu polova za što naučnici vjeruju da je to dokaz događaja s glečerima.

"Pronašli smo akumulaciju leda na polovima na visini od 100 do 300 metara. Volumen i tankoća leda poklapa se sa ranijim modelima iz 2.000 godine. Ovo nam pokazuje detaljnu historiju akumulacije leda i erozije povezane s klimatskim promjenama", rekao je dr. Isaac Smith, istraživač sa Southwest Research instituta.

Teksaški istraživači analizirali su podatke s polova i zaključili da se na njima nalazi 87.000 kubnih kilometara leda koji je tu od ledenog doba koje je, pretpostavlja se, bilo prije 370.000 godina. Vjeruje se da je led bio svuda po površini Marsa i da je bio debljine 60 centimetara.

"Budući da je klima na Marsu oscilirala s većim promjena u nagibu ose, a led je bio drugačiji za svaku oscilaciju, Mars je izgledao bitno drugačije nego danas. Dalje, s obzirom da na Marsu u sadašnjosti nema okeana, on predstavlja jednostavnu laboratoriju za razumijevanje klimatske nauke na Zemlji", dodao je.

NASA je nedavno objavila animaciju baziranu na podacima sa Mavern misije u kojoj prikazuje evoluciju Mrsa od vodenog svijeta do suhe crvene planete danas. Mavern je lansiran 2013. godine i dizajniran da istraži atmosferu na Marsu. Animaciju pokazuje kako je nekada to bila plava planeta, ali da su mora isparila i nestala tokom miliona godina. Tragovi na stijenovitoj površini pokazuju a je nekada tečna voda tekla kroz kanjone koji se vide na slikama