Magazin New Scientist
0

Marie Curie je najveća naučnica na svijetu

Sarajevo-x.com
Poljska naučnica svjetskog glasa i Nobelovka Marie Curie proglašena je najvećom naučnicom svih vremena, pokazala je velika anketa čitalaca magazina New Scientist.

Marie Curie koja je najveća priznanja dobila za svoja istraživanja u oblasti radioaktivnih elemenata osvojila je 25 posto glasova čitalaca, dok je na drugom mjestu sa 14,2 posto ostala Rosalind Franklin, engleska biofizičarka koja je pomogla u razotkrivanju strukture DNK-a.

Treća na ovoj listi sa 9,4 posto glasova je Hypatia iz Aleksandrije koja je živjela od 370. do 415. godine, a bila je jedna od prvih mataematičarki i fizičarki te se bavila filozofijom i astronomijom, dok je na četvrtom mjestu ostala poznata astrofizičarka Jocelyn Bell Burnell s 4,7 posto glasova.

Londonska kontesa Ada od Lovelacea koja je napisala prvi kompjuterski program bila je peta sa 4,5 posto glasova, te je 'za dlaku' prestigla austrijsku fizičarku Lise Meitner koja je otkrila nuklearnu fiziju.

Poslije Meitnerove najviše glasova, 3,8 posto, je imala Dorothy Hodgkin koja je bila pionirka u istraživanju rendgenskih zraka. S 3,7 posto glasova, osma je francuska matematičarka Sophie Germain, a poslije odmah dolazi pomorska biologinja Rachel Carson sa 3,3 posto glasova.

Na posljednjem mjestu nalazi se Dr. Jane Goodall, primatologinja svjetskog glasa sa 2,7 posto glasova.