{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mapa Vinlanda je lažna, Vikinzi nisu otkrili Ameriku prije Columba

3.6.2013. u 11:42
0
10
Mapa Vinlanda je lažna, Vikinzi nisu otkrili Ameriku prije Columba
0
Mapa Vinlanda je lažna, Vikinzi nisu otkrili Ameriku prije Columba
Mapa Vinlanda
Mapa Vinlanda godinama je slavljena kao dokaz vikinškog iskrcavanja u Americi te najstarija poznata mapa Novog svijeta. Škotski istraživač je, uz pomoć Googlea, dokazao da se radi o falsifikatu.
Mapu Vinlanda, kako mnogi tvrde, Vikinzi su koristili prilikom njihovog navodnog otkrića Amerike, 50 godina prije Christophera Columba.

Škotski nezavisni istraživač John Paul Floyd (43) koristio je Googlove pretrage kako bi istražio mapu i tvrdi da je otkrio novi dokaz da se radi o prevari. Floyd tvrdi da je kontroverzna mapa, koja je podijelila stručnjake, falsifikovana i nacrtana na pergamentu iz 15. stoljeća te da je originalni pergament ukraden.

Mapa se pojavila na međunarodnom književnom tržištu 50-ih godina prošlog stoljeća, zajedno sa dva srednjovjekovna dokumenta.

Dokumenti su, prema Floydovom mišljenju, izloženi 1892. godine na događaju koji je slavio Columba, kada nije bilo nikakvog spominjanja mape. Floyd kaže da je to zbog toga što je mapa nacrtana tek nekoliko decenija kasnije.

Mapu su 1965. verifikovali eksperti Univerziteta Yale i Britanskog muzeja te procijenili da datira iz 1440-ih. Ona prikazuje istraživanje istočne obale SAD-a.

Njena autentičnost bila je sumnjiva brojnim drugim akademicima, koji su se godinama pitali gdje se tako važan historijski dokument krio tako dugo.

Njeno izlaganje na izložbi posvećenoj Columbu je "nevjerovatan prevrat", tvrdi Floyd

"Historijska ironija oduzima dah. Cilj izložbe bio je da ilustrira bogatstvo evropske civilizacije u vrijeme Kolumbove ekspedicije. Evidentno je da tada nije bilo mape povezane sa ovim dokumentima", kaže Floyd.

Njegove tvrdnje zaintrigirale su akademike, koju su rekli istražiti slučaj, a Floyd vjeruje da falsificirana mapa kopira oblike sa mape iz 1463. godine, a koju je nacrtao kartograf Andrea Bianco.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: