Kako je to moguće?
0

Manje zgodni muškarci - bolji ljubavnici

Sarajevo-x.com
Kazanove sretne u ljubavi nisu uvijek najbolji u krevetu, sugeriše nova teorija. Manje atraktivni muškarci, sa naprimjer nešto više centimetara oko struka, u više slučajeva su produktivniji među plahtama, vjeruje se.

Studija je pokazala da su kod najvećeg broja životinjskih vrsta muški primjerci ograničavali vlastitu potrošnju sperme kako bi je imali dovoljno da oplode svaku ženku za koju im se pruži prilika. Naučnici vjeruju da se ista stvar može primijeniti i kod ljudskih bića.

Ako su zaista u pravu, onda bi žene koje žele zatrudniti trebale izbjegavati zgodne zavodnike jer, kako ističu, oni koji imaju šansu da spavaju sa više žena, štede se i partnerici ne pružaju maksimalan užitak.

List Independent objašnjava kako se u slučajevima kada muškarac ima više partnerica njegova količina sperme smanjuje, te su time i šanse za oplodnjom manje.

Ovakvi slučajevi praćeni su kod kokoški i riba, a koncept "potrošnje sperme" matematički je prikazan u magazinu American Naturalist.

Student Sam Tazzyman sa Univerziteta London navodi: "Kod nekih vrsta ženke se pare sa različitim mužjacima, te se njihove sperme 'takmiče' u procesu zvanom upravo 'takmičenje sperme'. Kako muški imaju ograničene izvore oplodnje, rasprostiru spermu pažljivo da bi dobili maksimalan broj potomaka."

Ovaj proces, objašnjava član istraživačkog tima, zavisi od toga koliko im je lako privući ženke. Što su atraktivniji, to će se više ženki s njima htjeti pariti. Samim tim kvalitet parenja bit će manji.

To također znači da manje privlačni mužjaci imaju manje prilika za parenjem, te je kvalitet tih odnosa veći.

Da li je ova teorija primjenljiva na ljudska bića ili ne, još uvijek nije poznato. Ipak, naučnici vjeruju da postoje svi uslovi da bude.