Nauka
0

Malo indijsko ostrvo - veliko upozorenje svijetu

Sarajevo-x.com
Malo indijsko ostrvo Ghoramara, koje se nalazi u delti gdje se rijeka Ganges spaja sa Bengalskim zalivom, postalo je simbol krize globalnog zatopljenja i problema s kojim se svijet suočava u pokušaju da prehrani stanovništvo.

To je malo mjesto, koje svakim danom postaje sve manje. Naselili su ga prvi doseljenjički farmeri kolonijalnog doba. Kako bi se prehranila velika populacija grada Kalkuta, vlasti su odlučile da prošire proizvodnju riže.

Erozija tla, koju je uzrokovalo pravljenje farmi, kao i podizanje nivoa vode zbog globalnog zagrijavanja za posljedicu imaju ostrvo koje nestaje.

Ajoy Kumar Patra, upravnik Ghoramara pokazao je reporterima drugo ostrvo udaljeno par kilometara i rekao: "Ovo i ono tamo ostrvo, nekada su bili razdvojeni samo jednim uskim kanalom. Sve ovo što vidite bila su polja riže. Pogledajte sada. Sve je pod vodom. "

"Seljani koji žive i obrađuju zemlju svoja polja navodnjavaju praveći kanale što ubrzava potapanje ostrva. Da stvar bude gora, nivo mora se nesumnjivo diže. Ovo nije jedini primjer. Mnoštvo niskih ostrva širom svijeta osjeća povećanje nivoa vode. Ovdje je to izraženije zbog uzgoja specifične žitarice", rekao je Dr Sugarto Hazra, oceanograf sa Univerziteta Kalkuta.

Planeta zemlja svaki dan šalje upozorenja na koja se mi oglušujemo već godinama. Koliko će kopna nestati prije no što je poslušamo, samo će vrijeme pokazati.