{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Male šanse za život na Marsu

F
5.8.2008. u 16:24
0
0
Male šanse za život na Marsu
0
Male šanse za život na Marsu
Svemirska letjelica "Phoenix" američke agencije za istraživanje svemira NASA u uzorcima tla sa Crvene planete otkrila je perhlorat, visoko oksidirajuću sol koja može uzrokovati neplodnost tla i biti opasna po ljude, što ukazuje na to da ova planeta nije toliko pogodna za život kao što se do sada mislilo.
Iz NASA-e je rečeno da su potrebni novi laboratorijski testovi da bi se potvrdilo prisustvo te toksične materije u Marsovom tlu i da bi se tačno utvrdilo da li su tu materiju donijele svemirske letjelice budući da je perhlorat jedan od sastojaka čvrstog goriva svemirskih brodova, prenijele su agencije.

Na Zemlji, perhlorat može biti vještačkog i prirodnog porijekla i u tom obliku se nalazi u zemljištu i podzemnim vodama. Inače, glavni je sastojak čvrstog raketnog goriva i ulazi u sastav pirotehničkih sredstava i eksploziva.

"Prvo testiranje pretpostavljalo je nešto slično zemaljskoj soli, dok su daljnje analize otkrile nezemaljske sastojke u hemijskom sastavu soli", izjavio je u ponedjeljak šef tima naučnika Univerziteta u Arizoni Peter Smith.

"Phoenix" je na Mars sletio 25. maja sa zadatkom da utvrdi da li je ikada na Marsu bilo vode, ključnog elementa za život, i da li na toj planeti ima života, makar i u obliku mikroba, te da li ga je ikada bilo.

Prošle sedmice NASA je saopćila da je letjelica pronašla definitivan dokaz da voda postoji na Marsu i to u obliku leda. Prvobitne analize Marsovog tla ukazale su da je ono slično Zemljinom, samo da je malo više alkalno, te da sadrži hranjive tvari poput magnezija, natrija, kalija i hlora, koje su nužne za život. No, drugo je testiranje otkrilo visoko reaktivni perhlorat.

Međutim otkriće prisustva perhlorata, koji u određenim uvjetima može biti štetan po ljude, ukazuje da tlo na Marsu i nije tako pogodno za život kao što je u prvi mah izgledalo.

Iz NASA-e su odbili da potvrde da je perhlorat štetan po ljude.

Nije poznato kako se perhlorat formirao na Marsu niti koliko ga tamo ima.

Misija "Phoenixa" je produžena za pet sedmica jer je proširen njen zadatak. Osim potrage za prisustvom vode na Marsu, "Phoenix" će sada pokušati da utvrdi da li je ta planeta ikada bila pogodna za neki oblik života.

Znanstvenici žele potvrditi svoje rezultate budući da drugi "Phoenixov“ instrument, onaj koji peče i usisava uzorke tla, nije otkrio perhlorat tokom obilaska u nedjelju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: