Nauka
30

Majmun se pokušao pariti sa srnom: Novi zaključci o seksualnom ponašanju i odnosima između vrsta

Klix.ba
Japanski makao i srna snimljeni su u neobičnoj situaciji. Majmun je zajahao srnu i pokušao se pariti s njom.

Iako nije neobično da japanski makao jaše druge životinje, ovo je prvi snimak majmuna kako se zapravo pokušava pariti s nekom od tih životinja.

"Ova situacija očito pokazuje seksualno ponašanje, odnosno nagon prema srni koja je pokušala pobjeći", piše u istraživanju.

Bizarni i neočekivani fenomen parenja između vrsta zabilježen je već jednom u svijetu kada je antarktička foka seksualno uznemiravala kraljevskog pingvina.

Naučnici se slažu kako je ovaj odnos od ključne važnosti u pokušaju razumijevanja ljudi koji se odlučuju na seksualne odnose sa životinjama.

Novo istraživanje primata moglo bi, čini se, objasniti seks među različitim vrstama. Ovo se može objasniti u slučajevima kada mužjaci nemaju pristup ženkama svoje vrste te se okreću drugim vrstama.

U ovom određenom slučaju nije došlo do penetracije, ali majmun je ostao u blizini srne te nije dozvoljavao pristup drugim majmunima.

"Ovakvo seksualno ponašanje može se pronaći kod životinja kod kojih je zastupljena velika konkurencija u parenju", stoji u istraživanju.