{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Maj 2013. godine je bio treći najtopliji svih vremena

20.6.2013. u 22:16
4
9
Maj 2013. godine je bio treći najtopliji svih vremena
4
Maj 2013. godine je bio treći najtopliji svih vremena
Globalne temperature koje su zabilježene prošlog mjeseca pokazale su da je maj 2013. bio treći najtopliji otkad se počela voditi evidencija o temperaturama 1880. godine. Kao iznimno topli zabilježeni su još maj 1998. i 2005. godine.
U mnogim mjestima na svijetu prošlog mjeseca zabilježene su temperature veće od prosječnih za to doba godine, uključujući i područja poput sjevernog Sibira, zapadne Rusije, sjeverne i istočne Evrope te centralne Australije, istakli su američki meteorolozi.

Sa kombiniranim kopnenim i okeanskim prosječnim temperaturama izračunato je da je prosječna temperatura u prošlom mjesecu iznosila 15,46 stepeni Celzijusa, što je već 37. put uzastopno da je prosječna temperatura u maju iznad prosjeka 20. stoljeća (14,8 stepeni Celzijusa), piše AFP.

Prema podacima američkih meteorologa i klimatologa, snježni pokrivač na sjevernoj hemisferi također je bio treći najmanji otkako se zvanično bilježe ti podaci.

Inače, svjetske nacije su u pregovorima koji bi trebali dovesti do sporazuma o sprečavanju globalnog zagrijavanja i njegovog utjecaja na Zemlju, a cilj je izbjeći velike suše, poplave, oluje i druge vremenske nepogode.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: