Nauka
4

Maj 2013. godine je bio treći najtopliji svih vremena

Klix.ba
Globalne temperature koje su zabilježene prošlog mjeseca pokazale su da je maj 2013. bio treći najtopliji otkad se počela voditi evidencija o temperaturama 1880. godine. Kao iznimno topli zabilježeni su još maj 1998. i 2005. godine.

U mnogim mjestima na svijetu prošlog mjeseca zabilježene su temperature veće od prosječnih za to doba godine, uključujući i područja poput sjevernog Sibira, zapadne Rusije, sjeverne i istočne Evrope te centralne Australije, istakli su američki meteorolozi.

Sa kombiniranim kopnenim i okeanskim prosječnim temperaturama izračunato je da je prosječna temperatura u prošlom mjesecu iznosila 15,46 stepeni Celzijusa, što je već 37. put uzastopno da je prosječna temperatura u maju iznad prosjeka 20. stoljeća (14,8 stepeni Celzijusa), piše AFP.

Prema podacima američkih meteorologa i klimatologa, snježni pokrivač na sjevernoj hemisferi također je bio treći najmanji otkako se zvanično bilježe ti podaci.

Inače, svjetske nacije su u pregovorima koji bi trebali dovesti do sporazuma o sprečavanju globalnog zagrijavanja i njegovog utjecaja na Zemlju, a cilj je izbjeći velike suše, poplave, oluje i druge vremenske nepogode.