|

FOTO
/
Loveći jelene našao ostatke nemani stare 75 miliona godina

Loveći jelene našao ostatke nemani stare 75 miliona godina
0
S
Sarajevo-x.com
20.11.2010. u 21:30
31
komentara
0

dijeljenja
Loveći jelene našao ostatke nemani stare 75 miliona godina
Tragajući za losovima lovac iz Montane u SAD-u pronašao je fosilne ostatke morske nemani. Pretpostavlja se da je riječ o dinosaurusu, mesožderu, koji je živio u moru prije 75 miliona godina.
Loveći sjeverne jelene David Bradt je u nacionalnom rezervatu Charles M. Russell u Montani pronašao gotovo netaknute fosilne ostatke morske nemani, koju su naučnici odmah uporedili sa mitskim čudovištem iz Loch Nessa.

Životinja, koja je duga 3,6 metara, živjela je u periodu krede (posljednjem razdoblju mezozoika) i bila je prilagođena životu u moru.

"Isprva nisam shvatio o čemu se radi. Onda sam uvidio da to nije samo interesantan dio stijene. Gledao sam u rebro! Bio sam prestrašen", kazao je Bradt, prenosi Daily Mail.


Paleontolozi smatraju da je riječ o plesiosauru, morskoj nemani, koja je imala dug vrat i uglavnom se hranila ribom i lignjama. Oni se nadaju da će tokom naredne godine iskopati ostatke dinosaurusa i tako dobiti više informacija o životinjama iz tog perioda.

"Ako se zaista radi o netaknutom fosilu postoji mogućnost da ćemo saznati dosta toga - koja je životinja, gdje je živjela i šta je radila", kazao je David Varricchio , paleontolog sa Univerziteta u Montani.


Lovac David Bradt istakao je da vjeruje da je glava životinje i dalje povezana sa tijelom.

"Znao sam da bih mogao oštetiti fosil tako da ništa nisam htio dirati, samo sam načinio fotogragije i otišao", ispričao je Bradt.

Zbog zimskih uslova i nepristupačnog terena u rezervatu, u kojem se uglavnom nalaze morske stijene iz prahistorijskog doba, plesiosaur vjerovatno neće biti iskopan do proljeća.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...