Naučnici tvrde
0

Ljubimci mogu nanjušiti rak

Sarajevo-x.com
Nedavno su australijski mediji izvijestili kako je pas pomogao ženi da otkrije karcinom i na taj način joj spasio život, a upravo ta vijest poslužila je kao još jedan u niizu dokaza naučnicima koji tvrde da kućni ljubimci imaju inherentnu sposobnost otkrivanja karcinoma.

Paula Bockman-Chato je smatrala da njen pas samo želi da se mazi kada bi joj prišao i počeo njušiti i lizati njenu ruku, no nešto kasnije liječničkim pretragama utvrđeno je kako Paula ima rak limfnih čvorova i to baš na mjestu koje je njen pas često njušio i lizao.

Ovakve priče, tvrde naučnici, nisu rijetke, a i neka od njihovih istraživanja potvrdila su da ljubimci mogu zahvaljujući svom nevjerovatnom njuhu nanjušiti karcinom kod ljudi.

"Pas me nepestano njuškao ispod pazuha. Isprva nisam ni posumnjala da je riječ o nekoj bolesti sve dok nije počeo neprestano da me njuška na istom mjestu“, kazala je Chato, prenosi britanski Daily Telegraph.

Upravo zbog tog vjerovanja da ljubimci mogu nanjušiti rak brojni stručnjaci tvrde kako bi liječnici trebali iskoristiti to i pomoću njih otkrivati rak kod ljudi.

"Psi naravno neće zamijeniti dijagnostičke testove, međutim doći će vrijeme kada će se pomoću ljubimaca otkrivati rak kod ljudi, jer zahvaljujući njima ova bolest se može otkriti još dok je u ranoj fazi“, kazao je ljekar Peter Higgins.

Paula Bockman Chato kojoj je pas otkrio rak još prije godinu dana, uspješno je izliječena, jer je zahvaljujući njenom ljubimcu ova okrutna bolest dijagnosticirana na vrijeme.