{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljepota je u geometriji - tajna "zlatnog reza"

F
25.12.2009. u 19:30
0
7
Ljepota je u geometriji - tajna "zlatnog reza"
0
Ljepota je u geometriji - tajna "zlatnog reza"
Za privlačnost drevnih egipatskih piramida, atenskog Partenona i lica Mona Lise zaslužan je takozvani 'zlatni rez', estetski najdopadljiviji oblik za ljudsko oko, tvrde stručnjaci.
"Zlatni rez", poznat i kao božanska proporcija, prožima umjetnost, arhitekturu i prirodu. Proučavajući najznačajnija djela kroz povijest, znanstvenici su došli do rješenja zagonetke dopadljivosti takozvane 'geometrijske ljepote'.

Razlog se navodno krije u lakoći kojom oko percipira slike ili objekte nastale prema pravilu kompozicije u kojem se manji dio prema većem odnosi kao veći dio prema ukupnom.

Profesor Adrian Bejan sa sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini kazao je da je "zlatni rez" koji se koristi još iz vremena antike najefikasniji oblik za vizualno skeniranje.

"Pregledavanje pravilnih geometrijskih oblika do pet puta je brže nego promatranje u raznim pravcima", kazao je profesor Bejan. Neproporcionalnim prizorima jedno od dva oka preuzima ulogu glavnog promatrača, što otežava percepciju.

Bolje vidimo kad informacije brže putuju do mozga, a razlog zbog kojeg su te osobine do danas ostale privlačne krije se u evolucijskom nasljeđu. Pradavni čovjekovi preci pregledavanjem teritorija tražili su hranu ili partnere i već tada preferirali pravila "zlatnog reza".

Studija je objavljena u Međunarodnom dnevniku dizajna i prirode.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: