{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljekari masno tkivo "pretvaraju" u kosti

S
27.6.2010. u 10:02
0
3
Ljekari masno tkivo "pretvaraju" u kosti
0
Ljekari masno tkivo "pretvaraju" u kosti
Naučnici Medicinskog instituta u Bostonu tvrde da se masno i mišićno tkivo, uzeti s tijela pacijenta, mogu "pretvoriti" u kosti i hrskavicu, te je na taj način moguće ubrzati vrijeme potrebno za liječenje povreda.
Tehnologijom ubrizgavanja gena u mišić i masne stanice, koji se kasnije ugrađuju u područje povrede, moguće je smanjiti vrijeme tretiranja povrede i poboljšati oporavak oštećene hrskavice. Takva metoda bi bila naročito dobra kod povrede koljena, tvrde naučnici.

Ovakva genska terapija već je testirana na štakorima, te je dokazano da implatirani mišići i masne stanice za samo nekoliko dana formiraju most između slomljenih kostiju. Za potpuni oporavak, zahvaljujući ovakvoj genskoj terapiji, potrebno je svega osam sedmica, za razliku od nekoliko mjeseci oporavka "prirodnim putem".

"Daljnja itraživanja pomoći će u razvijanju metoda liječenja kostiju brže i efikasnije", kazao je profesor Chris Evans, prenosi "Daily Telegraph".

Naučnici će istraživanje nastaviti na životinjama, a zatim će početi testiranja i na ljudima. Nadaju se da će biti donora mišićnog tkiva i masnih stanica, no napomenuli su da je svakako bolje masne stanice uzimati od samih pacijenata jer je tako manji rizik od odbacivanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: