{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Litijem do manjeg broja samoubistava

S
2.5.2009. u 08:43
0
7
Litijem do manjeg broja samoubistava
0
Litijem do manjeg broja samoubistava
Čak i mala količina alkalnog metala, litijuma, dodana u pitku vodu mogla bi pomoći u smanjenju broja samoubistava, tvrde naučnici.
Naučnici sa Univerziteta Oita u Japanu mjerili su količinu litijuma u pitkoj vodi u 18 pokrajina Japana. Razina litijuma kretala se između 0.7 miligrama do 59 miligrama po litru.

Nakon mjerenja naučnici su izračunali broj samoubistava u svakoj od tih 18 pokrajina i došli do podataka da u je mjestima gdje se u pitkoj vodi nalazila veća količina litijuma broj samoubistava bio manji.

“Čak i male količine litijuma u pitkoj vodi mogi pripomoći smanjenju broja samoubistava”, tvrde naučnici koji su svoju studiju objavili u britanskom magazinu 'Journal of Psychiatry'.

Litijum je alkalni metal koji se nalazi u hrani i vodi. Ovaj metal se u često koristi u medicini kao lijek protiv depresije i poremećaja raspoloženja.

Međutim teorija da litijum pomaže u smanjenju broja samoubistava još uvijek nije u potpunosti dokazana.

“Prvi korak medicinskog konzorcija će biti da ispita dostupne dokaze te nastavi sa daljnim istraživanjima, kazao je profesor Allan Young sa Univerziteta u Vancuveru za britanski Telegraph, napomenuvši da dodavanje litijuma u pitku vodu može podijeliti mišljenje javnosti te proizvesti debatu, no svakako takvo nešto neće ni biti učinjeno dok se ova studija u potpunosti ne ispita.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: