{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lijeni papagaj kakapo se pari svake dvije godine

S
Sarajevo-x.com
23.2.2012. u 20:53
0
14
Lijeni papagaj kakapo se pari svake dvije godine
0
Lijeni papagaj kakapo se pari svake dvije godine
Papagaj kakapo, koji se pari samo svake dvije godine, je na ivici istrebljenja, jer ih na Novom Zelandu, koji je njihovo stanište, ima još samo 124.
Debeljuškasti i lijeni papagaj ne razlikuje ženke od predatora i najnezainteresovaniji je za parenje u životinjskom svijetu.

Među naučnicima se vodi rasprava o tome da li neke životinje treba spašavati od istrebljenja i da li će ikada biti u stanju voditi računa same o sebi.

Prvenstveno se misli na pande, bijele nosoroge i planinske gorile, ali nakon otkrića u vezi sa navikama kakapoa, naučnicima ne preostaje ništa drugo nego da dignu ruke od pokušaja spašavanja vrste.

Ugroženi papagaj često zaboravi da može letjeti kada se nađe u opasnosti i nakon kraćeg trčanja padne na kljun. Veoma su dugovječni, žive čak i do 90 godina. Najveći neprijatelji kakapoa su oni sami sebi, jer im je razmnožavanje posljednje na pameti.

Kakapo je odličan penjač i može se penjati po stablu drveća, navodi britanski portal Daily Mail. Međutim, istraživači su otkrili da, što su ženke uhranjenije, imaju veću potrebu za parenjem pa je fokus rješavanja problema preusmjeren na uhranjene ženke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: