Oprezno sa tabletama
0

Lijekovi protiv bolova povećavaju rizik od gluhoće

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Standardni lijekovi koji se koriste protiv bolova, kao što su aspirin, paracetamol i ibuprofen, mogu uzrokovati ozbiljne i trajne probleme sa sluhom. Ovo su rezultati studije koju su vodili naučnici sa Harvarda, Cambridgea i Massachusettsa, koji su za 24 godine o ovo temi ispitali 26.000 ljudi.

Istraživanje je pokazalo da je paracetamol najgori od svih lijekova protiv bolova, i to najviše ljudima koji imaju manje od 50 godina života. Vjeruje se da može oštetiti sluh, ukoliko se uzima dva puta sedmično, prenosi Telegraph.

Međutim, rizik od oštećenja sluha znatno pada poslije 50. godine, tvrde američki i britanski naučnici. Korisnici lijekova protiv bolova u dobnoj skupini od 50 do 59 godina imaju povećan rizik od problema sa sluhom za 38 posto, a oni preko 60 imaju povećan rizik za 16 posto.

Aspirin je manje rizičan za ljude koji imaju manje od 59 godina, kod kojih postoji 33 posto šansi da izgube sluh. Ispitivana je i grupa 60-godišnjaka kod kojih konzumiranje ove vrste lijekova nije pokazalo nikakvo povećanje rizika.

I ranije studije su povezivale aspirin i ibuprofen sa oštećenjima sluha, ali su prvi put ispitivani efekti paracetamola. Ovo istraživanje koje je trajalo 24 godine, zahtijevalo je da se svake dvije godine učesnici testiraju, kako bi se pratio njihov tok uzimanja lijekova protiv bolova. Također su morali da zabilježe bilo kakvu promjenu u sluhu.