{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lijek protiv nedostatka sna

S
23.10.2009. u 09:29
0
2
Lijek protiv nedostatka sna
0
Lijek protiv nedostatka sna
Nakon neprospavane noći mnogima od nas palo je na pamet kako bi bilo divno da postoji pilula koju bismo popili i osjećali se odmornije i naspavanije. Te želje uskoro bi mogle biti ispunjene.
Naučnici sa Univerziteta Pennsylvania u magazinu Nature su objavili da imaju novi pristup memoriji i problemima sa nesanicom. Otkrili su enzim koji utječe na funkcije mozga i vjeruju da ta supstanca može pomoći u popravljanju raspoloženja nenaspavanih.

Milioni ljudi pate od problema sa spavanjem, što može dovesti do kratkoročnih ali i dugoročnih problema sa pamćenjem i učenjem.

Ted Abel je s univerzitetskim kolegama utvrdio da nedostatak sna kod miševa utječe na važan molekularni mostić u hipokampusu - regionu duboko unutar mozga važnom za pamćenje i učenje.

Miševi koji su patili od nesanice imali su povišen nivo enzima PDE4, a smanjen nivo molekule cAMP, krucijalne u formiranju novih sinaptičnih nervnih veza u hipokampusu, koje se javljaju kao rezultat učenja.

Ubrizgavanjem inhibitora PDE4 miševima sa nedostatkom sna naučnici su uspjeli ponovo dostići potrebnu koncentraciju cAMP-a, piše Telegraph.

Taj potez pomogao je nervnim vezama u hipokampusu i suzbio posljedice nespavanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: