Nauka
0

Lice faraona Tutankamona otkriveno po prvi put

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Izgled lica mladog faraona bilo je do sada nepoznanica za javnost. Ipak, naučnici su odlučili svijetu otkriti kako Tutankamon izgleda kao mumija, a National Geographic je njegovo lice rekonstruisao kako bismo mogli vidjeti kako je zaista izgledao - prije 3.000 godina.

U nedjelju su naučnici pred kamerama otkrili lice mladog faraona Tutankamona koji je Egiptom vladao prije 3.000 godina, izvijestio je Associated Press.

[SLIKA]1[/SLIKA]Cijela mumija je bila prekrivena lanenom tkaninom koju su naučnici otkrili samo u predjelu lica. Crno lice bez nekoliko prednjih zuba, napokon je "otkrilo" javnosti devetnaestogodišnjeg faraona čiji je život, a naročito njegova smrt, intrigirala mnoge laike i naučnike širom svijeta.

Njegovo balzamirano tijelo čuva se ispod stakla sa posebno prilagođenim fizičkim uslovima koji ga čuvaju.

"Mogu reći da je ovo prvi put da je mumija dobro očuvana i da je na sigurnom, a da će turisti koji budu ušli ovdje, moći po prvi put vidjeti njegovo lice", izjavio je šef za egipatske antike Zahi Hawass.

Mumija je bila "slomljena" na 18 mjesta, a najveću štetu je prouzrokovao arheolog Howard Carter, koji je i otkrio mladog Tutankamona, kada je pokušao skinuti poznatu zlatnu masku, izvadivši ga iz njegove grobnice.

Ipak, eksperti se boje masovnog turizma koje bi neminovno dovelo do propadanja mumije.

"Vlažnost koja se stvara zbog prisustva ljudi u grobnici pretvorit će mumiju u prah. Jedino što je još uvijek čvrsto i što trebamo čuvati jeste Tutankamonovo lice", dodao je Hawass.

Vezani članci