Uspješan test
9

Letjelica Virgin Galactica obavila prvi let nakon fatalnog pada 2014. godine

Klix.ba
Svemirska turistička kompanija Richarda Bransona Virgin Galactic uspješno je obavila prvi let svoje svemirske letjelice s upaljenim motorom nakon fatalne nesreće iz 2014. godine.

Virginova svemirska letjelica je drugačija od ostalih, jer se lansira tokom leta s većeg aviona nazvanog White Knight Two. Ova verzija letjelice pod nazivom SpaceShipTwo VSS Unity je obavila sedam probnih letova bez paljenja motora otkako je napravljena 2016. godine te je puštana s visine od 14.000 metara. No, u četvrtak su piloti Mark Stucky i Dave Mackay upalili Unityjev motor te su nastavili let.

Motor svemirske letjelice je radio 30 sekundi te je omogućio dostizanje supersonične brzine od 1,87 Macha prije nego je motor ugašen.

Letjelica je letjela 25,6 km prije nego je sletjela u svemirsku luku koja se nalazi u pustinji Mojave. Avion White Knight Two je sigurno sletio 30 minuta kasnije.

Nesreću letjelice je 2014. godine uzrokovao problem s repnim krilima. Krila na letjelici SpaceShipTwo su prilagodljiva tako da piloti mogu izvršiti određeni manevar za usporavanje aviona kada on dostigne vrhunac svoje parabolične putanje leta. Tokom prethodnog leta s uključenim motorom kopilot Michael Alsbury je otključao repna krila ranije dok je SpaceShipTwo još uvijek ubrzavao. To je rezultiralo silama većim od 9 G, koje su pokidale avion. Alsbury je poginuo, a pilot Peter Siebold je teško povrijeđen.

Avion je proveo dvije godine na tlu nakon što je taj rutinski test pošao po zlu, a u međuvremenu je napravljena nova verzija aviona SpaceShipTwo s boljim sigurnosnim kontrolama za mehanizam zaključavanja repnog krila.

Virgin je osnovao i kompaniju za lansiranje satelita prošle godine, a u oktobru je dobio milijardu dolara investicije iz Saudijske Arabije.

Bransonov krajnji cilj su turistička putovanja u svemir, a prema njegovim prognozama, to bi se moglo dogoditi čak sredinom ove godine, ali je on poznat po preambicioznim rokovima.