Promjer krila 9 metara
151

Leteći reptil "Zmaj smrti" lovio je plijen na Zemlji prije 86 miliona godina

D. B.
Fosilizirani ostaci ogromnog letećeg reptila pronađeni 2012. godine u Argentini potiču od opasnog predatora koji je lovio iz zraka.

Dragon of Death (Zmaj smrti), kako su naučnici nazvali novu vrstu, lovio je plijen iz visina prije 86 miliona godina. Kada su bila potpuno raširena, promjer njegovih krila je iznosio čak devet metara. Reptil je svojom pojavom predstavljao "užasavajući prizor" tvrde naučnici.

"Ova vrsta je veličinom odgovarala žirafi", izjavio je vođa projekta Leonardo Ortiz. On je dodao da je promjer krila reptila "prkosio granicama našeg biološkog shvatanja".

Ostaci reptila su očuvani u strijenama Andi i u njima se nalaze već 86 miliona godina, što znači da je leteći reptil živio u vrijeme dinosaura.

Profesor Ortiz je bio jedan od paleontologa koji su otkrili fosile, a on je također dao ime vrsti Thanastosdrakon amaru jer predstavlja kombinaciju grčkih riječi za "smrt" i "zmaj".

Vjeruje se da je reptil jedan od prvih predatora koji je koristio krila za lov. On je letio prahistorijskim nebom Zemlje prije evolucije ptica. Međutim, uprkos tome, najviše vremena je provodio na tlu. Detalja o reptilu je malo, ali primjerci različitih veličina su dokaz da je predator živio u grupama. Na Zemlji je postojao oko 20 miliona godina prije nego je našu planetu pogodio asteroid i uzrokovao katastrofalno izumiranje tako što je zbrisao tri četvrtine biljnog i životinjskog svijeta.

Godine 2017. su na škotskom otoku Skye pronađeni fosili još starijeg pterosaura koji su stari 170 miliona godina. Promjer krila pterosarua iznosio je 2,5 metara.