Nauka
0

Lenovo - novi zaokret sa Tablet računarom ThinkPad Tablet

Klix.ba
Lenovo je najavio ThinkPad X60 Tablet, novi konvertibilni Tablet računar čime je ostvareno tehnološko spajanje triju uslova koji uključuju inovaciju, prenosivost i performanse s dvije nove mogućnosti izbora monitora i ostalih Lenovo inovacija, poput dinamične mogućnosti rotacije monitora.

ThinkPad X60 Tablet nudi novi, kombinirani zaslon MultiView/MultiTouch kao dio konvertibilnog Tablet računara koji omogućuje korisnicima jednostavniju upotrebu, bilo da rade u kancelariji, ili na putu.

Lenovo ThinkPad X60 Tablet s novim 12-inčnim zaslonom MultiView s opcijom indoor/outdoor i anti-reflektirajućom zaštitom značajno poboljšava razlučivost u različitim okruženjima. Mogućnost izbora zaslona u kombinaciji s novim elementom MultiTouch koji korisnicima omogućuje da pomiču kursor olovkom, ili prstom čineći rad na Tablet računaru ThinkPad potpuno prirodnim i ugodnim.

Zaslon MultiView/MultiTouch u kombinaciji sa standardnom opcijom gledanja pod 170 stepeni koje Tablet računar ThinkPad X60 Tablet nudi, osigurava izvrsnu upotrebu kod zdravstvenih radnika koji prate stanje pacijenta u bolnici, agenata za nekretnine koji unose podatke na lokaciji, ili sportskog trenera koji analizira statističke podatke utakmice. Tablet računar ThinkPad X60 Tablet također osigurava korisnicima oštru, čistu sliku jarkih boja u slučaju da se odluče za novi SXGA+ zaslon visoke rezolucije.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Prema podacima IDC-a, broj isporučenih konvertibilnih Tablet računara dosegnut će ove godine brojku veću od milion, a do 2010. godine ta će brojka premašiti četiri miliona. Zbog sve većeg oslanjanja različitih gospodarskih sektora na Tablet računare, korisnike Tablet računara Lenovo čine profesionalci u pokretu: zdravstveni radnici, agenti osiguranja, agenti za nekretnine, članovi vlade, prosvjetni radnici i trgovački putnici.

„Nedavno provedeno istraživanje na nizu fakulteta otkrilo je da preko 90% studenata vjeruje da je kompjuterska tehnologija unaprijedila njihove sposobnosti učenja,“ rekao je Philip Lombardi, direktor kompjuterskog i medijskog servisa na američkom Univerzitetu Bryant. “Od ispitanih studenata otkrili smo da bi većina studenata radije koristila Tablet nego standardni prijenosni računar jer je lakše i jednostavnije za upotrebu pri pisanju bilješki. Prošle godine je grupa studenata prve godine psihologije koristila Tablet računar Lenovo kako bi proveli istraživanje i prikupili podatke kao dio pilot programa. Naš je cilj proširiti ovu tehnologiju na veći broj studenata kako bi im mogli ponuditi računar- rješenje koje najbolje odgovara njihovim akademskim potrebama“.

Tablet računari ThinkPad X60 Tablet dolaze opremljeni funkcijom Lenovo Active Rotate koja će uskoro biti patentirana. S mogućnošću rotacije u bilo kojem smjeru, zaslon se automatski prilagođava potrebi korisnika. Dizajn Tablet računari ThinkPad X60 Tablet također se fokusiraju na poboljšavanje osobina Tablet računara kao što su navigacijski alati i olovka. Sada, s redizajniranim navigacijskim brojčanikom korisnik se može jednostavnije kretati u bilo kojem od četiri smjera s time da tipka “gore” uvijek predstavlja funkciju “gore” bez obzira što korisnik mijenja orijentaciju pomoću Active Rotate. Također, prirodnija i izdržljivija olovka osigurava da se troši na ekonomičniji način kada je korisnik izvadi iz ležišta. Poboljšani digitalni mikrofon koji se nalazi na prednjem dijelu omogućuje precizno prepoznavanje glasa i zaokružuje senzorska poboljšanja Tablet računara ThinkPad X60 Tablet.

„Tablet računar Lenovo ThinkPad X60 Tablet objedinjuje najbolje aspekte prenosivog računara i dlanovnika,” rekao je Ranko Potkonjak, glavni direktor predstavništva Lenovo Technology za ovu regiju. “S novim mogućnostima zaslona, hardvera kao i poboljšanim senzorskim mogućnostima prilikom upotrebe, novi Tablet računar Lenovo ThinkPad X60 opremljen je inovacijama koje naši korisnici trebaju.”

Karakteristike Tablet računara ThinkPad X60 Tablet također uključuju bolje performanse zbog veće memorije kao i hardver te duže trajanje baterija nego kod prijašnjih Tablet računara Lenovo. Tablet računar ThinkPad X60 Tablet također priprema ljude za sljedeću generaciju bežične mogućnosti povezivanja nudeći u odabranim modelima 802.11n tehnologiju kao i ugrađenu WWAN karticu. Korisnici Tablet računara ThinkPad X60 Tablet također su spremni za novi operativni sistem budući da u većini slučajeva dolaze s Windows VistaTM mogućnostima, a neki su osposobljeni i za VistaTM Premium.

Cijena i dostupnost

ThinkPad X60 Tablet (P/N UU047XX) dostupan je na BH tržištu. (Za informacije o cijeni kontaktirajte najbližeg Lenovo partnera). Ostali modeli ThinkPad X60 Tableta biti će dostupni od 1 januara 2007 godine.