Ponos države
508

Lejla Korman: Osjećaj odlaska na Cambridge je nestvaran, ali ću se vratiti u BiH

Piše: Mirza Abaz
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Lejla Korman, djevojka iz Sarajeva koja je nedavno okončala studij ekonomije na Univerzitetu Sarajevske škole za nauku i tehnologiju (SSST), primljena je na prestižni Cambridge. Iako je otežan odlazak na jedan ovakav univerzitet studentima iz BiH zbog administrativnih poteškoća i velikih troškova, ona je uspjela prevazići ove prepreke i već se sprema na put.

Kada je 2015. godine upisala SSST, govori da joj se pružila prilika da uči od najboljih stručnjaka iz oblasti ekonomije u BiH. Ističe kako je sve vrijeme težila većem ličnom napretku, u kojem su joj nesebično pomagali profesori, koji su uvijek imali vremena i strpljenja da ju saslušaju i upute u pravom smjeru.

"Mnogo mi je pomogao i britanski sistem evaluacije znanja, koji me savršeno pripremio za izazove koje zahtijeva aplikacija na Cambridge. Sama aplikacija bila je dug i mukotrpan proces, pun neizvjesnosti i iščekivanja. Pismo da sam primljena na jedan od najprestižnijih svjetskih univerziteta djelovalo je nestvarno, posebno znajući koliko je velika konkurencija i kakvi mladi stručnjaci iz cijelog svijeta apliciraju na master program na koji sam primljena. Ovo je ostvarenje mog sna i potvrda da se odricanje i rad uvijek isplate", istakla je na početku razgovora za Klix.ba.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Kaže da joj se aplikacija na Cambridge nametnula kao ideja ponajviše jer Cambridge nudi neke od najboljih i najpoznatijih master programa u svijetu. Jedan od tih je, pojašnjava nam, i Development Studies program, na koji je aplicirala jer istovremeno obrađuje ekonomske, političke i društvene aspekte razvoja.

"Izuzetno sam sretna i uzbuđena što odlazim na univerzitet koji predstavlja 'svijet u malom', gdje ću imati priliku upoznati se i razmijeniti iskustva sa studentima iz cijelog svijeta. Također, nadam se da ću se što lakše uklopiti u obrazovni proces, jer je veliki izazov, ali i čast, učiti na univerzitetu na kojem su svojevremeno studirali neki od najvećih svjetskih umova, poput Isaaca Newtona, Charlesa Darwina i Stephena Hawkinga", nastavlja Korman.

Ona naglašava da je sama ideja o studiranju na ovom univerzitetu bila lična, ali je dodatno bila inspirisana iskustvima profesora s fakulteta, od kojih su neki i sami bili studenti Cambridgea, Oxforda i sličnih univerziteta.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

"Najveći problem u cijeloj priči je bio taj što je cijena studija na Cambridgeu izuzetno visoka, posebno za naše uvjete. Nažalost, BiH, za razliku od zemalja iz regiona, Evropske unije i zemalja Commonwealtha, nema posebne programe finansiranja studija u Velikoj Britaniji. Neophodnu podršku za finansiranje studija sam dobila od Fondacije Rotary, moje Općine Novi Grad, i Prevent Grupacije, kojima sam zbog toga neizmjerno zahvalna. Ova tri subjekta skupa su pokrili cjelokupne troškove studija, uključujući i troškove smještaja i života", priča nam.

Odlazak Lejle Korman u Cambridge je planiran za početak oktobra, kada i počinje nastava. U toku je obavljanje administrativnih priprema, koje uključuju apliciranje za vizu, aranžiranje samog puta itd.

"Moji planovi po okončanju studija na Cambridgeu se definitivno vežu za povratak u BiH. Fokus mog studija na Cambridgeu bit će izučavanje ekonomskog i institucionalnog razvoja. Stoga se nadam da će mi ova znanja i vještine omogućiti da dam svoj doprinos poboljšanju stanja u našem društvu. Smatram da mladi ljudi svoju perspektivu u BiH moraju kreirati sami. Pred njima se nalaze dva izbora: otići ili ostati i pokušati kroz obrazovanje i društveni angažman popraviti svoje stanje u društvu. Iz ovog razloga sam i odabrala upravo ovaj master program, te se iz istog planiram i vratiti u BiH po okončanju studija", rekla je na kraju Lejla Korman za Klix.ba.

Tema njenog diplomskog rada bila je "The Validity of the Okun's Law in Bosnia and Herzegovina", a prosjek ocjena tokom četiri godine studija na Univerzitetu SSST bio je 10. Za vrijeme studija je također imala podršku Fondacija Hastor i Općine Novi Grad, čiji je bila i stipendista.