Koriste se za uzgoj
46

Lego kockice bi mogle spasiti singapurske koraljne grebene

D. B.
Singapur je dom trećine svjetskih koraljnih grebena, što je ogromna količina za tako malu zemlju. Koraljni grebeni su važni jer štite svjetske obale, a uz to su i dom hiljada riba te predstavljaju vitalni dio podvodnog ekosistema.

Međutim, problemi s melioracija zemljišta i razvoj obale su doveli do iscrpljivanja singapurskih grebena u proteklim desetljećima, a sada to žele promijeniti naučnici s Nacionalnog univerziteta u Singaporu na neobičan način - korištenjem Lego kockica.

Jani je dio grupe naučnika koji koriste Lego kockice u cilju očuvanja singapurskih grebena.

"Ukupan broj koraljnih vrsta u svijetu iznosi oko 800, mi smo veoma sretni što imamo gotovo trećinu tih vrsta koncentrisanih na tako malom području oko južnih otoka Singapura", rekla je ona.

Singapurski koraljni grebeni se smanjuju već desetljećima, a razlog su melioracija zemljišta i zagađenje. Vjeruje se da je ovo prvi pokušaj korištenja Lego kockica za obnovu grebena, a proces se obavlja tako što naučnici uzimaju labave dijelove koralja s grebena i stavljaju ih na kockice. Ti mali dijelovi vremenom postaju velike kolonije.

Lego kockice su odabrane jer su modularne i mogu se prilagođavati veličini koralja.

Metoda "vertikalnog uzgajanja" pomaže u uštedi prostora. U Singapuru se zbog nedostatka prostora mora živjeti u visokim stambenim blokovima.

Zasad se provode istraživački eksperimenti, a naučnici se nadaju da će jednog dana uzgojiti dovoljno koralja da će ih moći "transplantirati" u singapurske vode.