Nauka
0

Ledeni čovjek Oetzi konačno "pokazao" svoje lice

Sarajevo-x.com
(Foto: AFP)
Pravi identitet ledenog čovjeka Oetzija je bio misterija od njegovog otkrića 1991. godine. Bio je samo bezlični leš koji predstavlja oličenje davne ere čovječanstva. Eksperti su konačno kako je najpoznatija svjetska prirodna mumija izgledala prije 5.300 godina.

Korištenjem 3D fotografija leša i forenzičke tehnologije, dva holandska umjetnika, Alfons i Adrie Kennis, mukotrpnim su radom stvorili model ledenog čovjeka Oetzija. Jedna stvar koju nisu mogli s tačnošću odrediti je boja njegovih očiju, pa su se svojevoljno odlučili za smeđu. Model ledenog čovjeka se nalazi u muzeju South Tyrol u Bolzanu u Italiji, gdje se nalaze i njegovi mumificirani ostaci.

Oetzi je otkriven u septembru 1991. godine u istočnim Alpama u blizini austrijsko-talijanske granice. Otkrio ga je njemački par koji se kretao dolinom Oetz, po kojoj je Oetzi i dobio ime. Nasilnom smrću je umro kada mu je bilo 46 godina. Ispitivanja su otkrila da je ranjen strijelom i ubijen udarcem u glavu.

Vjeruje se da je stijela oštetila arteriju ispod ključne kosti, što je dovelo do obilnog krvarenja. Šok je doveo do infarkta. Strijela je izvađena prije smrti, što je dodatno pogoršalo njegovu povredu.

Ledeni čovjek je bio presudan za razumijevanje načina života prahistorijskih ljudi. Naučnici su čak saznali kako su se oblačili i šta su jeli. Prethodno je otkriveno da je Oetzija ubio lovac s kojim je započeo borbu. Ispitivanje njegovog želuca je pokazalo da je posljednji njegov obrok bilo meso divljači.

Arheolozi vjeruju da je Oetzi, koji je nosio luk, tobolac sa strijelama i sjekiru od bakra, bio lovac ili ratnik koji je poginuo u okršaju sa rivalskim plemenom.

Prema njihovim podacima, bio je visok 159 cm, imao je 46 godina, bolovao je od artritisa i crijevnih parazita. Na svom tijelu je imao i nekoliko tetovaža, piše Daily Mail.