Nauka
0

Led koji prekriva Arktik na rekordno niskom nivou

Anadolija
Foto: NASA
Foto: NASA
Američka svemirska agencija NASA objavila je u svom novom izvještaju da je led koji pokriva predio Arktika (Sjevernog pola Zemlje) u 2016. godini na rekordno niskom nivou.

Kako navode u izvještaju, svake godine u martu visina leda koji prekriva Arktik je na svom vrhuncu dok svoj godišnji minimum ostvaruje u septembru.

"Ove godine svjedoci smo izuzetno toploj zimi. Temperature su od 5,5 to 8,3 stepeni iznad normale na Arktiku. To se ogleda u veoma niskom nivou leda na površini mora koji uglavnom raste u ovo doba godine", tvrdi naučnik NASA-e Walt Meier.

Prema njegovim riječima, led na Arktiku veoma je važan jer djeluje kao "klima" odnosno pomaže hlađenje sjeverne hemisfere.

"Pogledajmo i vodu u okeanima. Tamnije vode okeana apsorbuju više sunčeve radijacije što zauzvrat daje vodu koja se brže grije, takva voda topi više leda", rekao je Meier dodajući da topljenje arktičkog leda potpuno mijenja atmosfersku cirkulaciju.

"Ono što se desi na Arktiku, ne ostaje samo tamo. Kada se taj predio grije, odnosno topi, mijenja se balans između Arktika i nižih geografskih širina. To mijenja vremenske obrasce, stvara mlazne struje i oluje", zaključuje Meier.

Inače, NASA od kraja 1970. godine vrši monitoring Arktika, visinu mora i leda na tom području.

Prošle godine agencija je zabilježila najniži nivo leda na Arktiku ikada registrovan dok je i u 2016. godini visina leda među najnižim proteklih nekoliko decenija.

U isto vrijeme, gledajući cijelu zimsku sezonu, na sjevernoj hemisferi ove godine ona je bila dva stepena iznad prosjeka što je najtoplija zima ikada zabilježena na tom području.