Kenija
0

Lavovi bi mogli izumrijeti u narednih 20 godina

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Populacija lavova u Keniji mogla bi potpuno izumrijeti u narednih 20 godina uslijed klimatskih promjena, uništenja staništa, bolesti i konflikta s ljudima.

Lavovi, uz slonove, bizone, leoparde i nosoroge, pripadaju "velikoj petorci" zbog koje većina turista dolazi u kenijske rezervate. Kenija, koja se značajno oslanja na prihod od turizma, izgubila je po stotinjak lavova u svakoj od prethodnih sedam godina. Od 2.749 "velikih mačaka" u 2002., broj je smanjen na nekih 2.000, navode u Kenijskom servisu za očuvanje živog svijeta (KWS).

  • Trend opadanja lavovske populacije je uznemirujući i mora se preduzeti svaki napor kako bi se osiguralo da Kenija ili stabilizuje populaciju od 2.000 lavova ili je, ako je moguće, poveća na ekološki prihvatljiv nivo, navodi se u saopćenju KWS-a.

Servis je saopćio da je pet lavova opremio elektronskim napravama pomoću kojih će moći da prati njihovo kretanje i da bolje razume konflikte između ljudi i lavova u južnom ekosistemu Amboseli.

U Nacionalnom parku Cavo, na jugu zemlje, čuvenom po paru lavova-ljudoždera koji su pojeli na desetine radnika na izgradnji željeznice 90-tih godina devetnaestog stoljeća, sada živi svega 675 "kraljeva životinja", prenose u utorak agencije.