Nauka
13

Lasica obustavila rad Velikog hadronskog sudarača čestica

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Naučnici Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) u Švicarskoj objavili su da su privremeno morali zaustaviti Veliki hadronski sudarač čestica (LHC) i to zbog jedne lasice.

Nesretna životinja nije preživjela ulazak u transformator s visokim naponom električne energije postavljen u blizini Ženeve. LHC je pretpio nekoliko prekida napajanja strujom, objavio je glasnogovornik CERN-a Arnaud Marsollier. Incident se dogodio u petak ujutro.

Za popravljanje nanesene štete trebat će nekoliko dana, a Marsollier je za BBC kazao da se ne dešava često da životinja ošteti opremu. Međutim, to i nije toliko čudno jer se postrojenja nalaze u ruralnom području.

Prethodno je 2009. godine LHC isključen zbog sumnje na upad ptice, iako njeni ostaci nisu pronađeni.

Ipak, glasnogovornik CERN-a ističe da su eksperti navikli na popravke, te da bi akcelerator čestica uskoro trebalo da bude pušten u rad.

CERN-ov akcelerator čestica ili Veliki hadronski sudarač na švicarsko-francuskoj granici korišten je za otkriće subatomske čestice o kojoj se dugo teoretisalo, poznate kao Higgsov bozon ili tzv. božija čestica, bez koje se čestice ne bi mogle držati zajedno i bez koje ne bi bilo materije.