NASA
0

Lansiranje rakete Ares odgođeno za 24 sata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lansiranje prototipa rakete "ares" I-X, koja treba naslijediti dotrajali program "Space shuttle", u utorak je odgođeno za 24 sata zbog lošeg vremena na Floridi, objavila je američka svemirska agencija NASA.

"Tim za lansiranje "aresa" I-X pripremio se za 24-satnu odogodu, a termin za novo lansiranje je srijeda u 8 sati po lokalnom vremenu", navela je NASA u saopćenju.

Pokušaj lansiranja u utorak pokvarilo je loše vrijeme, iako je sama letjelica bila spremna za let. Vremenski izgledi za srijedu su 40 posto nepovoljni, dodaje NASA.

Američke TV mreže u utorak su opetovano uključivale svoje kamere u Svemirskom centru Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi, gdje je raketa "ares" I-X visoka 100 metara, postavljena na preinačenu lansirnu rampu 39-B, koja je do sada služila za letove svemirskih brodova. Lansiranje je najavljivano u nekoliko navrata, a u jednom trenutku je počelo i odbrojavanje za ispaljenje u 9,44 sati. To je zaustavljeno zbog pojave teretnog broda u području Atlantskog oceana gdje su nakon šest minuta leta trebali pasti dijelovi rakete. Kad se brod udaljio, odbrojavanje ja nastavljeno, ali je zaustavljeno 2,39 minuta prije polijetanja, jer su se nad lansirnom rampom pojavili oblaci, koji se nisu razišli sve do isteka vremenskog okvira za ispaljenje.

Meteorološki kriteriji su stroži za novodizajniranu raketu, nego za "space shuttle", jer se strahuje da bi se u letu rakete kroz kišni oblak mogao stvoriti statički elektricitet koji može omesti radioveze, ključne za naredbu za samouništenje rakete ako stvari pođu krivim putem, navodi se u izvješćima.

Prototip "aresa" I-X nosi više od 700 senzora za mjerenje naprezanja letjelice. Podaci s tog prvog lansiranja, cijena kojeg je 450 miliona dolara, poslužit će NASA-inim inženjerima da redefiniraju računalni model i dizajn rakete.

Unatoč uloženu novcu u razvoj rakete, budućnost programa Ares I. je upitna, a kritičari upozoravaju da je raketa preskupa i da program uvelike kasni.

Panel stručnjaka, koji je nedavno razmatrao NASA-in program svemirskih letova, ocijenio je da sadašnji program "Constellation", kojem je cilj vratiti astronaute na Mjesec do 2020, ne može uspjeti sa sadašnjim proračunom. Dok priljev novca može vratiti program "Constellation" na kolosijek, panel je predložio opcije za zamjenu programa Ares I. s alternativama iz komercijalnih tvrtaka za svemirske letove.