Lakša saradnja
120

Lansiranje BH Akademskog Imenika: Inovacija u povezivanju naučno-istraživačke zajednice Bosne i Hercegovine

F. H.
Screenshot
Screenshot
U modernom dobu tehnologije, Bosna i Hercegovina korak po korak gradi mostove ka digitalizaciji obrazovanja. Posljednji značajan korak u tom smjeru je lansiranje BH Akademskog Imenika.

BH Akademski imenik lansirala je Asocijacije za napredak nauke i tehnologije u partnerstvu sa RUN-IT kompanijom, inovativne platforme koja za cilj ima povezivanje članova naučno-istraživačke zajednice bh. porijekla širom svijeta.

Ovo je urađeno s ciljem da centralizuju mjesto gdje će profesori, doktori nauka, stručnjaci iz industrije te drugi akademski radnici i istraživači porijeklom iz BiH dijeliti profesionalne informacije, istraživačke projekte i sarađivati, tim Asocijacije za napredak nauke i tehnologije uz podršku RUN IT kompanije su došli na ideju da objedine svoje iskustvo i kreiraju jednostavnu platformu koja čini te informacije dostupne i lagano pretražive.

Ključne funkcionalnosti imenika su profiliranje akademskih radnika što omogućava članovima naučno-istraživačke zajednice da kreiraju detaljne profile sa informacijama o svom obrazovanju, radnom iskustvu, istraživačkim interesovanjima i objavljenim radovima.

Pretraga i filtriranje istraživača koja omogućava korisnicima da pretražuju imenik na osnovu različitih kriterija, kao što su oblast istraživanja, institucija ili geografske lokacije.

Povezivanje unutar zajednice je mogućnost da se korisnici povezuju sa drugim članovima BH Akademskog imenika, čime se stvaraju mogućnosti za saradnju, razmjenu ideja i stvaranje profesionalnih veza.

Dijeljenje informacija o naučnim radovima. Informacije o objavljenim naučnim radovima članova se automatski prikupljaju, čime se omogućava ažurnost podataka o njihovim akademskim doprinosima.

Osim toga garantuje i sigurnost i privatnost kroz implementaciju sigurnosnih mjera kako bi se zaštitila privatnost informacija članova imenika i obezbijedila sigurnost podataka.

Ove funkcionalnosti zajedno doprinose stvaranju dinamične digitalne platforme koja olakšava povezivanje, suradnju i razmjenu znanja unutar naučno-istraživačke BH zajednice.

Platforma je simbolično pokrenuta 25. novembra 2023, a projekat je djelimično podržan od Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.