Prikupljeni važni podaci
46

Lander InSight na Marsu registrovao dosad najsnažniji potres

D. B.
Lander InSight, koji je na Mars poslala američka svemirska agencija NASA, registrovao je dosad najsnažniji potres na Crvenoj planeti.

InSight je sletio na površinu Marsa u novembru 2018. godine sa zadatkom da prikupi informacije o dubokoj unutrašnjosti Crvene planete. Lander je opremljen seizmometrom pod nazicom SEIS koji prati sve seizmičke aktivnosti. Dosad je zabilježeno više od 1.300 malih potresa zahvaljujući seizmometru koji je ustupila francuska svemirska agencija CNES. Ovaj instrument analizira promjene u seizmičkim valovima dok prolaze kroz koru, plašt i jezgro planete. Proučavajući ove promjene naučnici mogu odrediti dubinu i sastav ovih slojeva, a saznanja vezana za Mars se mogu primijeniti i na proučavanje drugih nebeskih tijela poput Mjeseca pa čak i naše Zemlje.

Nekoliko mjeseci nakon dolaska na Mars lander InSight je prijavio prvi potres na Marsu čija jačina odgovara 2,5 stepeni po Richteru na Zemlji. Međutim, naučnici su bili uvjereni da se na Crvenoj planeti događaju i snažniji potresi, a nakon više od četiri godine su dobili potvrdu. InSight je ranije ovog mjeseca na Marsu zabilježio potres jačine pet stepeni.

"Otkako smo spustili seizmometar u decembru 2018. godine, čekali smo 'onaj veliki' potres. Ovaj potres nam daje uvid u planetu kao nijedan drugi. Naučnici će analizirati ove podatke i naučiti nove činjenice o Marsu", izjavio je Bruce Benerdt, glavni istražitelj u programu InSight u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon.

Najnoviji potres je oborio prethodni rekord koji je iznosio 4,2 stepena.

Baš kao i druge, NASA-ina misija InSight je ograničena te je trebala biti aktivna do 2020. godin, no ona sada ulazi u drugu dodatnu godinu. Međutim, utjecaji na Marsu uzmiaju danak jer su solarni paneli landera u problemu. Zima dolazi na njegovu lokaciju te će zbog toga sunčeve svjetlosti biti malo, a uzrok je povećanje količine prašine na površini planete.

Nekoliko dana nakon registrovanja najsnažnijeg potresa InSight je ušao u sigurni mod jer je nivo njegove energije opao ispod minimalnog. Sigurni mod je dizajniran da zaštiti lander te bi se mogao aktivirati ponovo ukoliko dođe do novog pada energije.