{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lakše pamtimo kad su nam umovi odmorniji

S
25.3.2010. u 09:41
0
0
Lakše pamtimo kad su nam umovi odmorniji
0
Lakše pamtimo kad su nam umovi odmorniji
Osobe koje su opuštene imaju bolju sposobnost pamćenja i njihova sjećanja duže traju, dokazali su američki naučnici.
Njihovi pronalasci pomoći će razvoju novih terapija kod ljudi sa određenim problemima i kod onih koji pate od nekog tipa demencije.

"Studija uspostavlja direktnu vezu između događaja i njegovog utjecaja na ljudsko ponašanje", objašnjava Ueli Rutishauser sa kalifornijskog Instituta tehnologije u magazinu Nature.

Sinhronizacija u mozgu zavisi od "teta talasa" koji su povezani sa relaksacijom, sanjarenjem i mamurlukom, ali i sa učenjem i formiranjem sjećanja.

Ranije je utvrđeno da umovi koji su odmorni bolje primaju nove informacije, ali je nova studija otkrila mehanizam na koji relaksirani neuroni funkcionišu i unapređuju sjećanje.

Pokazalo se da odmorni umovi pod utjecajem teta talasa uzrokuju bolju koordinaciju neurona, pa tako i jače i lakše memorisanje događaja.

Studija je provedena nad grupom volontera kojima je pokazano 100 fotografija različitih objekata i dozvoljeno da ih gledaju po jednu sekundu. Petnaest do 30 minuta kasnije pokazano im je drugih 100 fotografija, 50 novih i 50 onih iz prvog seta. Tada su zamoljeni da se prisjete viđenog.

Utvrđeno je da je prepoznavanje bilo bolje kod onih sa jačim teta talasima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: