Nauka
0

Lakše pamtimo kad su nam umovi odmorniji

Sarajevo-x.com
Osobe koje su opuštene imaju bolju sposobnost pamćenja i njihova sjećanja duže traju, dokazali su američki naučnici.

Njihovi pronalasci pomoći će razvoju novih terapija kod ljudi sa određenim problemima i kod onih koji pate od nekog tipa demencije.

"Studija uspostavlja direktnu vezu između događaja i njegovog utjecaja na ljudsko ponašanje", objašnjava Ueli Rutishauser sa kalifornijskog Instituta tehnologije u magazinu Nature.

Sinhronizacija u mozgu zavisi od "teta talasa" koji su povezani sa relaksacijom, sanjarenjem i mamurlukom, ali i sa učenjem i formiranjem sjećanja.

Ranije je utvrđeno da umovi koji su odmorni bolje primaju nove informacije, ali je nova studija otkrila mehanizam na koji relaksirani neuroni funkcionišu i unapređuju sjećanje.

Pokazalo se da odmorni umovi pod utjecajem teta talasa uzrokuju bolju koordinaciju neurona, pa tako i jače i lakše memorisanje događaja.

Studija je provedena nad grupom volontera kojima je pokazano 100 fotografija različitih objekata i dozvoljeno da ih gledaju po jednu sekundu. Petnaest do 30 minuta kasnije pokazano im je drugih 100 fotografija, 50 novih i 50 onih iz prvog seta. Tada su zamoljeni da se prisjete viđenog.

Utvrđeno je da je prepoznavanje bilo bolje kod onih sa jačim teta talasima.