Kako rashladiti Zemlju
2

Kule za "izbjeljivanje oblaka" rješenje za globalno zagrijavanje

SRNA
Ugledni britanski inženjer Stephen Salter predložio je da na Farskim ostrvima budu izgrađene posebne kule za "izbjeljivanje oblaka", kao tehničko rješenje za globalno zagrijavanje i topljenje leda na Arktiku, koji predstavljaju opasnost za cijelu planetu.

Naučnici su upozorili britansko ministarstvo za zaštitu životne sredine da postoji mogućnost oslobađanja velike količine metana u zraku, koja je inicirana otapanjem leda na Arktiku.

Riječ je, tvrde naučnici, o velikoj opasnosti za život na zemlji i upozoravaju da je moguće da će se za nekoliko godina led na Sjevernom polu potpuno topiti svakog septembra.

Upravo zbog toga inženjer Salter osmislio je način kako da "rashladi" planetu i spasi  život na njoj. 

Na Farskim ostrvima  planira da izgradi  kule  koje bi "usisavale" morsku vodu i ponovo je vraćale  u atmosferu, tako je rashlađujući, piše BBC. 

Područje prekriveno ledom na Arktiku svakog ljeta je sve manje, s obzirom da su temperature  vazduha i mora u posljednjih nekoliko godina drastično porasle. 

Rast temperature mora doveo je do oslobađanja veće količine metana u vazduh. Ukoliko led na Arktiku potpuno nestane, količine metana u atmosferi, ali i na kopnu, drastično će porasti i dovesti do još većeg porasta temperature na zemlji. Prvi korak u sprečavanju katastrofe upravo je izgradnja kula na Farskim ostrvima, objašnjavaju naučnici.