Otkriće japanskih naučnika
0

Krpelji su najotporniji organizmi na Zemlji

SRNA
Krpelji su najotpornija bića među zemaljskim organizmima - donedavno su ovu prestižnu titulu nosile tardigrade, otporne na vakuum i ultraljubičasto svemirsko zračenje, ali samo ako prethodno prođu proces dehidracije.

Krpeljima dehidracija nije potrebna. Paraziti iz klase pauka "haemaphysalis flava" dobro podnose svemirske uslove čak i u svom normalnom, aktivnom stanju. U snimku koju je zabilježio elektronski mikroskop može se vidjeti kako se miču u vakuumu pod udarom snažnih zraka elektrona, prenosi astrobiology.com.

Do ovog otkrića došao je tim naučnika koji vodi Naohisa Tomosugi sa Kanazaja medikal univerziteta u Japanu i to sasvim slučajno - kad su životinjice uspuzale na laboratorijske instrumente.

Krpelji su bili izloženi jakom vakuumu s pritiskom, te zracima elektrona s ubrzanim naponom od dva do pet kilovolti.  Nakon pola sata posmatranja nastavili su se aktivno kretati u normalnoj atmosferi.

Prema izvještaju predstavljenom u časopisu "Plos One", u jednom drugom testiranju 20 krpelja preživjelo je svemirske uslove čak dva puna dana. Na kraju su uginuli zbog zračenja, a ne zbog vakuuma. Oni koji su bili izloženi samo vakuumu, ali ne i elektronskim zracima,  preživjeli su pune dvije sedmice. 

Japanski tim pretpostavlja da krpelji prestaju disati kada se nađu u vakuumu. To potvrđuju snimci na kojima se vidi da su nakon dvije minute bez vazduha prestali mrdati nogama, što inače stalno čine u normalnim uslovima. 

Rezultati eksperimenta pokazali su da zračenje elektrona oštećuje njihovo tkivo, ali ih ne ubija odmah. Autori studije vjeruju da bi ove životinjice mogle poslužiti kao modeli za istraživanje sistema biologije ekstremnih uslova.