{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krokodil sa velikim zubima je lovio dinosaure

S
26.7.2011. u 15:44
0
4
Krokodil sa velikim zubima je lovio dinosaure
0
Vrsta krokodila stara 70 miliona godina sa velikim zubima i psećom glavom pronađena je u krečnjačkim sedimentima u brazilskoj državi Minas Gerais. Radi se o vrsti Pissarrachampsa sera za koju naučnici vjeruju da je jela dinosaure.

Čudna lobanja ovog velikog krokodila je otkrila mnogo o izumiranju krokodilske vrste Baurusuchia.

"Krokodili modernog doba su niski i imaju ravne glave. Foslini ostaci nam govore da je prahistorijska vrsta krokodila Baurusuchia imala čudne lobanje koje su stajale više kao kod psa, velike očnjake i tijelo sa dugim nogama", rekao vodeći naučnik Haris Larsson sa Univerziteta McGill u Quebecu.


S obzirom na broj i veličinu njihovih zuba, naučnici vjeruju da su ovi krokodili mesožderi lovili životinje veličine 4,5 do šest metara. Prilikom lova bi koristili svoj stereoskopski vid kako bi pratili plijen. Produženim udovima su mogli i galopirati.

Posljednji CT snimci su otkrili fascinantne aspekte fosila, kao što su veličina mozga, oblik i sposobnosti sluha. Krokodili vrste Baurusuchian su karakteristični velikom broju unikatnih anatomskih obilježja kao što je mali broj zuba, rep, tanke lobanje, naprijed okrenute nozdrve i masivni spojevi za mišiće koji zatvaraju ralje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: