Nauka
0

Kreiran nanogenerator koji stvara električnu energiju dok hodate

Sarajevo-x.com
Ako ste umorni od toga da vodite računa o punjenju baterija za svoj telefon, MP3 player ili neki drugi lični elektronički uređaj, profesor Zhong Lin Wang sa tehnološkog instituta Georgia ima rješenje za vas.

Wang je kreirao mali nanogenerator koji proizvodi kontinualan tok električne energije iz mehaničke energije okoline. Ovaj izum proizvodi energiju iz ultrazvučnih talasa, mehaničkih pokreta, pa čak i krvotoka.

"Ovo je veliki korak prema prijenosnoj, prilagodljivoj i ekonomski-efikasnoj tehnologiji napajanja uređaja nano veličine. Postoji veliki interes za izradu nanouređaja, ali smo prvo morali osmisliti način njihovog napajanja. Naš nanogenerator nam dozvoljava da koristimo i recikliramo energiju iz mnogih izvora kako bi napajali ove uređaje", izjavio je Wang.

Prototip nanogeneratora je napravljen od minijaturnih žica koje slobodno vibriraju. Kada su pokrenute mehaničkom energijom, one vibriraju i prave kontakt sa kolektorskom pločom. Žice imaju piezoelektrične karakteristike koje im obezbjeđuju stvaranje malog napona kada je primijenjen mehanički pritisak.

Wang i njegov tim vjeruju da nanožice mogu proizvesti 4 vata električne snage po kubnom centimetru. "Ako bi imali ovakav uređaj u đonu vaših cipela, vi bi, dok hodate, mogli proizvoditi dovoljno struje za napajanje malih elektroničkih uređaja", dodaje Wang. " Sve što čini da se nanožice pomjeraju unutar generatora se može koristiti za proizvodnju energije. Potrebno je veoma malo sile da bi se one pokrenule".

Naučna fantastika je odavno razmatrala ovakvu ideju. Na primjer, odijelo iz romana Franka Herberta iz 1965. godine "Dune", je koristilo mehaničku energiju tijela kako bi obezbijedilo energiju za napajanje.