Prirodni barometri
0

Krave zaista mogu predvidjeti kišu

Klix.ba
Nauka je uspjela dokazati narodna predanja da krave imaju nepogrešiv osjećaj za kišu te da legnu prije nego ona počne padati, piše Daily Mail.

Istraživanje je pokazalo da krave duže stoje ukoliko je vruće, a legnu ukoliko naglo zahladni, što se obično dešava prije početka kiše.

Narodno predanje, koje govori da ukoliko vidite čitavo krdo krava kako leži na livadi možete biti sigurni da će kiša uskoro zapadati, je ipak tačno.

Naučnici su posebnu pažnju obratili na tjelesnu temperaturu stoke širom američkog zapada, budući da od nje uveliko zavisi proizvodnja mlijeka.

Istraživanje Univerziteta u Arizoni i Sjeverozapadnom Missouriju pokazuje kako krave duže stoje ukoliko im je vruće, jer na taj način smanjuju tjelesnu temperaturu. Ukoliko je kravama prevruće, one jedu puno manje i samim tim proizvode manje mlijeka.

Farmeri u toplijim krajevima posebnu pažnju obraćaju upravo na njihovo ležanje. Naime, kiši obično prethodi nizak pritisak, što se lako primijeti, budući da zrak postaje hladniji. Naravno, krave će tada leći kako bi očuvale tjelesnu temperaturu.

"Predviđanje toplotnog stresa od vitalnog je značaja kako bi se krave održale zdravim i produktivnim. Možemo predvidjeti ponašanje životinje na osnovu njene tjelesne temperature, ali isto tako možemo predvidjeti i vremenske prilike“, rekao je Jamison Allen sa Univerziteta u Arizoni, voditelj istraživanja.