{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Krajem stoljeća stižu "super uragani" sa preko 230 km/h

S
Sarajevo-x.com
22.1.2010. u 13:17
0
3
Krajem stoljeća stižu "super uragani" sa preko 230 km/h
0
Krajem stoljeća stižu "super uragani" sa preko 230 km/h
Foto: Reuters
Iako će biti rjeđi nego u 20. stoljeću, uragani koji će donositi nevolje u 21. bit će mnogo razorniji, sugeriše nova studija o klimi. Sve to rezultat je globalnog zagrijavanja planete.
Najjači uragani zahvatit će zapadni Atlantik, čime će jugoistočna obala SAD i Bahami biti rizična područja, a New Orleans, grad opustošen uraganom Katrina, mogao bi se naći na putu novih izuzetno jakih vjetrova.

U magazinu Science objavljeno je da će krajem 21. stoljeća učestalost uragana biti manja za 18 posto. Ipak, njihova jačina bit će povećana na kategorije četiri i pet, sa vjetrovima od preko 200 kilometara na sat.

Formirat će se i "super uragani" sa vjetrovima od preko 230 km/h.

U ovoj teoriji se objašnjava kako će povećanje temperature okena utjecati na dodatno isparavanje u atmosferu, a to će ojačati postojeće oluje i formirati nove.

Američki naučnici, predvođeni Morrisom Benderom sa Geofizičke laboratorije u Princetonu u New Jerseyu, objavili su da njihova studija ukazuje na učestalije jake uragane nad Atlantiku koji će se dogoditi uslijed klimatskih promjena u drugoj polovini 21. stoljeća, uprkos umanjenju broja uragana.

Šteta koju će ovi uragani donijeti zasigurno će biti veća nego što je to bilo dosad, piše Telegraph. U posljednjih 25 godina broj uragana se udvostručio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: