{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosmičke zrake opasne po astronaute

S
1.4.2008. u 09:50
0
0
Kosmičke zrake opasne po astronaute
0
Kosmičke zrake opasne po astronaute
Kosmičke zrake su u toj mjeri opasne i nedovoljno istražene da osobe ne bi trebale putovati na Mars ili čak na Mjesec dok se ne pronađu bolji načini zaštite astronauta, mišljenja su stručnjaci.
Čelnici NASA-e ne izdvajaju dovoljne količine novca da bi istražili koja su sve štetna dejstva zraka i na koji način utiču na organizam čovjeka, izvještaj je komiteta Naučno-istraživačkog vijeća.

“Teško je kada istraživači nemaju novog priliva novca pa se koriste zastarjelim podacima”, izjavio je penzionisani astronaut svemirske letjelice James van Hoften, a prenosi Reuters.

“Ako se uzme u obzir današnje saznanje i današnje razumijevanje zaštite od radijacije, staviti nekoga u takvu okolinu značilo bi prekršiti NASA-ine uslove”, odlučan je u svojoj izjavi James van Hoften.

Komitet stručnjaka složio se da su NASA-ini postojeći standardi zaštite od radijacije dovoljni da zaštite astronaute, a od američkih svemirskih agencija se traži da se pridržavaju ovih standarda zaštite.

Zapremina Zemlje, atmosfera i magnetno polje štite čovjeka od radijacije sunčevih zraka i od kosmičkih zraka koje putuju svemirom. Astronauti, s druge strane, imaju samo tanak zaštitni sloj.

Van Hoften se lično uvjerio u opasnost od kosmičkih zraka. Kao član posade svemirske letjelice Challenger u aprilu 1984. godine Van Hoften je opazio da mu bijela kosmička zraka prolazi kroz oči. Pomisao da visokoenergetske čestice dolaze iz dalekog svemirskog događaja, lako prolaze kroz svemirsku letjelicu, a potom kroz astronautovu glavu izazvala je sumnju i zaključak Van Hoftena da to nikako ne može biti zdravo. Istina i jeste, kako tvrdi Van Hoften, da to uopće nije zdravo.

Kosmičke zrake se sastoje od galaktičnih kosmičkih radijacija i od solarnih čestica.

Van Hoften naglašava da i ako postavi debeli zid, on ga neće zaštititi od utjecaja zraka. Što su astronauti mlađi veća je opasnost, jer kao i svaka druga radijacija i za ovu trebaju godine da prođu dok se ne razvije oboljenje, zaključio je penzionisani astronaut, a prenosi Reuters.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: