Nove naučne tvrdnje
0

Kosa ne sijedi od starosti nego od stresa

Sarajevo-x.com
Sijede vlasi koje se s godinama počinjati javljati na ljudskom vlasištu nisu povezane s procesom starenja, stoji u novom istraživanju objavljenom u naučnom magazinu Cell.

Istraživači su prilikom analize matičnih melanocitnih ćelija (MSC) otkrili da na njihovu promjenu djeluje takozvani genotoksični stres koji oštećuje DNK ćelije i mijenja prirodnu boje dlake.

Gubitak pigmenta u kosi posljedica je prestanka aktivnosti pigmentnih stanica melanocita u bulbusu vlasi. U folikulima sijede kose nalaze se brojni melanociti koji sadrže samo djelomično obojene melanosome. Vrijeme nastanka sijede kose različito je, a ovisi o genotipu kao i o nekim stečenim činiocima. Kosa najčešće počinje sijediti u području sljepoočnica, a zatim se širi na tjeme i zatiljak.

Statistički, kosa u prosjeku počinje postepeno sijediti u ranim tridesetima, a u pedesetoj godini života pola svjetske populacije ima 50 posto sijede kose.

Svaka pojedinačna dlaka u razvoju prolazi tri faze, anagenu, katagenu i telogenu. Anagenu fazu karakterizira intenzivna mitotička aktivnost što ustvari znači dijeljenje stanica. Za njom slijedi katagena faza u kojoj nastaju involutivne promjene. Na kraju slijedi telogena faza za vrijeme koje dlaka ne raste, te naposlijetku i otpada.

Dosad je objavljeno niz studija koje su, istražujući odnos ciklusa rasta kose i životne dobi, potvrdile povećani postotak telogenih vlasi u starijih osoba, no naučnici sad tvrde drugačije.

'U novoj studiji otkrili smo da vlasi ne sijede zbog starosti nego zbog niza faktora kao što su mutogeno djelovanje hemikalija, ultraljubičastih zraka, te ionizirajućih zračenja te još nekih faktora koji čine taj genotoksični stres i mijenjaju boju i kvalitet dlake', izjavio je Emi Nishumura, jedan od vodećih autora studije.